Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Matrassenmarkt lijkt in een rustiger vaarwater te zijn beland

'Marktposities aanbieders matrassen afgelopen paar jaar drastisch gewijzigd'

Uit de Beddenbranche Trendmonitor 2019 blijkt dat de consument online veel zoekt naar matrassen. Na de sterke opkomst van online aanbieders van matrassen, met name in 2017, lijkt de matrassenmarkt in rustiger vaarwater te zijn beland.


De cijfers over het eerste kwartaal van 2019 laten een daling van het zoekvolume naar merken matrassen en winkelformules zien van 30 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018. Dat neemt niet weg dat de marktposities van aanbieders van matrassen de afgelopen paar jaar drastisch zijn gewijzigd, stellen de onderzoekers vast.

Soorten
Naar welke soorten matrassen wordt er het meest gezocht? 27 procent heeft betrekking op een traagschuim matras. Op de tweede plaats staat koudschuim met een aandeel van 26,1 procent. Een latex- c.q. schuimrubbermatras heeft een aandeel van 19 procent.
Daarnaast wordt er ook veel gezocht naar pocketvering matrassen. Koudschuim matrassen winnen terrein ten opzichte van de andere soorten matrassen. Dat aandeel is van 24 procent in 2015 gestegen naar 29 procent in het eerste kwartaal van 2019.
In 2018 groeide het zoekvolume van de meeste soorten matrassen minder hard dan in de jaren er voor. Sommige soorten matrassen zagen het zoekvolume zelfs afnemen in 2018. In het eerste kwartaal van 2019 lijkt de groei van het zoekvolume weer hersteld te zijn voor binnenvering matrassen en latex/schuimrubber matrassen. Voor polyether, water- en traagschuimmatrassen ligt het zoekvolume in het eerste kwartaal van 2019 meer dan 10 procent onder het niveau van het eerste kwartaal in het voorgaande jaar.

Januari en augustus blijken de belangrijkste zoekperioden te zijn. In die twee maanden wordt er relatief het vaakst gezocht naar matrassen.
Verder blijkt dat bijna 20 procent van alle zoekopdrachten naar een matras van een bepaalde afmeting betrekking heeft op 140 bij 200 cm. 12,4 procent van de zoekers tikte de maat 90 bij 200 cm in. Op de derde plaats staat 160 bij 200 cm.

Zoekvolume
Ook blijkt dat er relatief vaak gezocht wordt naar een specifiek merk matras of winkelformule. "Als we 2018 vergelijken met 2016, dan blijkt dat Lidl de sterkste procentuele toename van het zoekvolume realiseerde in deze periode. Ook Hema, Eve, Emma, Meradiso, Decupré en Simba zagen het zoekvolume fors toenemen.
De matrasmerken met de sterkste procentuele groei in het zoekvolume over het eerste kwartaal van 2019 zijn Matt, Ravensberger en Perzona. Daarnaast blijken er ook enkele opvallende dalers te zijn", aldus de onderzoekers.

Ruim de helft van het zoekvolume naar merken matrassen komt voor rekening van Emma en Ikea. Op een gedeelde derde plaats staan Auping en M Line. De aandelen in het zoekvolume zijn in 2017 drastisch gewijzigd. In dat jaar heeft Emma een vooraanstaande positie verworven op de matrassenmarkt in Nederland.
Tot 2017 stond Ikea op de eerste plaats in de ranglijst van de online meest gezochte merken matrassen. Sinds 2017 bezet Emma de eerste plaats. De merken Simba en Eve kenden een vrij plotselinge, hoge positie in de ranglijst, maar zakken daarna ook weer sterk terug.

De cijfers over het eerste kwartaal van 2019 laten zien dat M Line weer knap terug komt op de derde plaats in de ranglijst. Ook Tempur, Leen Bakker, Beter Bed en Jysk stijgen.

Social media
In het onderzoek is ook bekeken over welke merken matrassen en winkelformules het meest is gecommuniceerd op social media. Hieruit blijkt dat 56 procent van het berichtenverkeer betrekking heeft op de matrassen van Ikea. Op de tweede plaats staat Auping met een aandeel van 13 procent.

Het sentiment van het berichtenverkeer per merk matras en winkelformule over de periode 2010 tot en met het eerste kwartaal van 2019 laat zien dat M line en Simba erg positief worden benaderd . Maar bijna de helft van alle positieve reacties heeft betrekking op een Ikea matras. Auping volgt met ruim 14 procent op ruime afstand.