Het Italiaanse meubelmerk Kartell heeft een naar eigen zeggen een volledig duurzame versie van zijn Componibili-kast gecreëerd. Bij de ontwikkeling van de nieuwe versie werd samengewerkt met het bedrijf Bio-on, dat gespecialiseerd is in bio-plastic. Het bio-plastic dat voor de Componibili is gebruikt is afkomstig van landbouwafval en wordt ook wel CL genoemd. CL wordt gecreëerd als landbouwafval wordt gefermenteerd door bacteriën. Hierdoor ontstaat een natuurlijk polyester, dat technisch gezien lineair polyhydroxyalkanoaat wordt genoemd.
De Componibili is een cilindervormige kast met schuivende panelen. De eerste versie van de kast werd in de jaren ’60 gecreëerd door de Italiaanse ontwerper Anna Castelli Ferrieri, die tevens medeoprichter van Kartell was. De kast kreeg toentertijd veel lof voor het innovatieve manier waarop plastic was toegepast. De Componibili werd al snel een iconisch voorbeeld van modulair meubelontwerp en baande de weg voor het gebruik van plastic bij het ontwerpen van meubelen.
Het is voor het eerst dat Kartell een product van bioplastic op de markt zet. In 2018 werd presenteerde het merk de Bio Chairvan Antonio Citterio. Deze stoel was van vergelijkbaar duurzaam materiaal gemaakt, maar bleef slechts bij een prototype.
In 2017 nam het moederbedrijf van Kartell, Felofin, een aandeel van 2% in Bio-on. Volgens Kartell wordt het binnen de markt steeds belangrijker dat duurzaamheid in acht wordt genomen. “Onze missie is onderzoek. We experimenteren om innovatie met ontwerp te combineren”, aldus Kartell-directeur Claudio Luti. “Duurzaamheid is altijd al een onderdeel geweest van de aanpak van Kartell. Ons nieuwe product is volledig recyclebaar en is officieel gecertificeerd qua lage CO2-uitstoot.
Volgens Kartell is de Componibili water- en hittebestendig. De duurzame versie is verkrijgbaar in vier verschillende kleuren: groen, roze, taupe en geel. Er is vooralsnog geen vast datum waarop de Componibili verkrijgbaar zal zijn. Wel heeft Kartell gehint op andere projecten met bioplastic. Overigens is er momenteel ook kritiek op het gebruik van bioplastic. Volgens recycle-expert Arthur Huang kan de afbraak voor bioplastic ervoor zorgen dat de omliggende grond en het water hierdoor verzuurt. Tassen van zogenaamd biologisch afbreekbaar plastic blijken tot drie jaar intact te blijven, als deze worden weggegooid.
Bron: Dezeen