VR-bril van Tarkett helpt designers bij het ontwerpen voor mensen met dementie

Tarkett, wereldleider in vloerinnovaties, introduceert een Virtual Reality-tool die architecten en designers helpt bij het ontwerpen van leefruimtes voor mensen met dementie. Dankzij een filter in de VR-bril die de effecten van dementie nabootst, kunnen architecten en ontwerpers met eigen ogen ervaren hoe ruimtes kunnen worden geoptimaliseerd voor mensen met dementie.

Onlangs presenteerde Tarkett de resultaten van een onderzoek over veroudering, dementie en de manier waarop design een positieve bijdrage kan leveren aan het ouderdomsproces. Uit dat onderzoek blijkt dat het inzichtelijk hebben van de uitdagingen waar ouderen – al dan niet met dementie – mee kampen, cruciaal is bij het ontwerpen van ruimtes voor ouderen. Zo kan door middel van slim ontwerpen val worden voorkomen en mobiliteit worden gestimuleerd.  

VR-EP
Met dit in gedachten heeft Tarkett bijgedragen aan een oplossing in de vorm van een Virtual Reality Empathy Platform (VR-EP). David Burgher, directeur van Aitken Turnbull Architects, ontwikkelde deze VR-bril in samenwerking met experts van het Dementia Centre van HammondCare. Dit centrum is erkend op het gebied van dementieondersteuning, -zorg en -ontwerp.

Contrast
Gebruikers worden in een simulatie van een zorginstelling geplaatst en kunnen dankzij de filter dementieverschijnselen ervaren. Zo kunnen architecten en ontwerpers verschillende soorten muren en vloeren testen, en spelen met verschillende elementen, zoals LRV (lichtreflectiewaarde), contrast en kleur. Hierdoor ervaren ze met eigen ogen hoe deze veranderingen van invloed zijn op de bewoners voor wie ze ontwerpen. Voor hen is bijvoorbeeld contrast tussen oppervlakten, zoals vloeren en muren, van cruciaal belang.

Het onderzoek “Aangename verzorgingshuizen voor ouderen met een zorgbehoefte en/of dementie” is gebaseerd op diepte-interviews met diverse partijen uit de bejaardenzorg, onder wie een psychomotische therapeut, een verpleeghuisbewoner, architecten die gespecialiseerd zijn in bejaardenzorg, verschillende artsen, geriatrie-onderzoekers en-specialisten. Daarnaast zijn verschillende zorginstellingen bezocht om inzicht en advies te krijgen voor het ontwerpen van betere leefomgevingen voor senioren.

Dementie, de cijfers
Om de 4 seconden krijgt iemand in de wereld dementie. In Nederland komt dat uit op 5 mensen per uur. De kans dat iemand in zijn leven een vorm van dementie krijgt is 1 op 5, waarbij leeftijd de belangrijkste risicofactor is. Dementie op jonge leeftijd begint meestal tussen de 40 en 65 jaar. Naarmate mensen ouder worden neemt de kans sterk toe. In Nederland lijden circa 270.000 mensen aan dementie.

Klik hier voor het onderzoek over veroudering en de mogelijkheden om een demonstratie in te plannen voor de VR-tool.

Meer informatie:
Tarkett
www.tarkett.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven