Trends en innovaties gespot op de materialenvakbeurs

Baars & Bloemhoff blikt terug op Interzum 2019

Welke materialen bepalen het ontwerp en de architectuur van morgen? Welke trends en innovaties spelen er? Wat voor opties zijn er als het aankomt op duurzaamheid? Met onder andere deze vragen ging het team van Baars & Bloemhoff op pad naar Keulen om Interzum 2019 bij te wonen. Deze vakbeurs voor materialen biedt eens in de twee jaar volop inspiratie voor nieuwe ontwerpen voor meubels en interieurdesign. Lees hieronder meer over de presentaties en noviteiten die de merken toonden.Abet Laminati
Designer Paola Navone ontwierp voor de presentatie van Abet Laminati kleine sets die in samenspel met de kleuren en patronen van Abet Laminati de geschiedenis van de wereld verbeelden. Door het mixen van uni-kleuren, fantasie-decoren en structuren werd een fantasiereis langs continenten en eeuwen neergezet.

ALPI 
De houtinterpretaties die de Italiaanse ontwerper Martino Gamper en artdirector van het merk, Piero Lissoni, maakte voor het merk, stonden centraal in de presentatie van het Italiaanse ALPI. Nadruk lag hierbij op de schoonheid van hout en zijn ontwerppotentieel: precies daar waar de kracht van ALPI ligt. De collectie van de hand van Martino Gamper waren conceptueel van aard en blonken uit door hun grafische dimensies. Zo toonde het fineer ‘Gamperana Triplex’ een speels, geometrisch beeld. Piero Lissoni begaf zich op een heel ander veld en onderzocht de vele gedaantes van kersenhout. De fineren die de namen ‘Honey Cherry’, ‘Sienna Cherry’ en ‘Blushed Cherry’ droegen, onderstrepen het expressieve en warme karakter van kersenhout.

DECOSPAN
Naast bekende producten en een veelbelovend voorproefje van de collectie van 2021, introduceerde Decospan een tweetal nieuwe collecties. Helemaal nieuw was ‘Woodcoustics’, een collectie akoestische platen waarbij de edele fineren van Decospan gecombineerd worden met een akoestische kern. In hun streven naar een perfecte integratie van akoestische absorberende materialen voor elk interieurontwerp, biedt Decospan keuze uit zes standaard fineren en de zestien kant-en-klare fineren uit de Shinnoki-collectie.

Daarnaast voegde Querkus, één van de programma’s van Decospan, een nieuwe lijn toe aan de Vintage Oak collectie. Naast ‘Vintage Original’ en ‘Vintage Retro’ voeren zij nu ook de lijn ‘Vintage Intense'. De Vintage Intense-lijn is het paradepaardje van de Vintage Oak-reeks vanwege haar verweerde uiterlijk. Het oppervlak bestaat uit diep uitgesleten oneffenheden wat het fineer een extra doorleefde look geeft. Vintage Intense is verkrijgbaar met een toplaag van 3,5 millimeter en is standaard voorzien van een grove structuur. 

ARPA FENIX
De deelname van Arpa Fenix aan Interzum stond in het teken van een wel hele mooie innovatie: 'Bloom'. Deze nieuwe technologie is in het leven geroepen om het gebruik van natuurlijke grondstoffen in de kern van Arpa HPL en FENIX NTM te vergroten en om de impact op het milieu bij de productie zo minimaal mogelijk te maken. De zogenoemde 'Bloom black core’ is te combineren met een 28-tal uni-kleuren uit de ‘Colorsintesi’ collectie en de drie structuren: ‘Erre’, ‘Lucida’ en ‘Kér’

Om deze innovatie te vieren, introduceerde FENIX NTM vier nieuwe trendkleuren die uitsluitend mogelijk zijn in combinatie met de Bloom-technologie: ‘Rosso Askja’, ‘Azzurro Naxos’, ‘Giallo Kashmir’ en ‘Verdre Brac’. Uiteraard hebben de nieuwe kleuren dezelfde eigenschappen als de bestaande collectie zoals anti-vingerafdruk, soft touch en een extra lage lichtreflectie waardoor ze een hele matte look hebben. 


HOMAPAL
Homapal liet ook dit jaar zien hoe uniek design gecombineerd kan worden met functionele toepassingen. Als alternatief voor tegels in de badkamer introduceerde Homapal de collectie ‘Aquaris’. Deze nieuwe collectie HPL decoren lenen zich uitstekend voor toepassing in de badkamer door hun vochtwerende eigenschappen. De ondoordringbare laminaten zijn beschikbaar in een uitgebreid scala aan uni-kleuren en fantasie decoren. Niet alleen op het gebied van vocht biedt Homapal een oplossing, ook als het aankomt op brandveiligheid heeft Homapal een esthetisch antwoord: een extra brandvertragend HPL leverbaar in maar liefst vierentwintig uni-kleuren en twaalf houtlook decoren. 

GETACORE
GetaCore, onze laatste aanwinst op het gebied van SolidSurface, presenteerde een elegant kleurenpalet. Voor de nieuwe collectie werd inspiratie gehaald uit zowel de architectuur als de natuur. Van monochrome grijstinten afgekeken van hedendaagse bebouwing zoals ‘Concrete Lugano’ tot witte marmerlooks geïnspireerd op natuursteen zoals ‘Marmo Sile’. Ook in deze nieuwe decoren toont GetaCore haar flexibiliteit naar haar klant (én het milieu): de collectie is te bestellen in vier verschillende diktes, variërende breedtes en lengtes om het bestellen van overbodig materiaal te minimaliseren.

PFLEIDERER
Voor haar nieuwe kleurenpalet en structuren deed Pfleiderer diepgaand onderzoek naar woontrends. Zo werd de stijl van onze Noorderburen gevangen in lichte, rustige houtlook decoren zoals het decor ‘Portland Ash’. Daarnaast werd de nog steeds populaire industriële look weerspiegelt in decoren met een beton- of een gladde metaallook.

Pfleiderer vulde ook haar portfolio aan texturen aan, die te combineren zijn met het merendeel van de decoren. Twee in het oog springende texturen zijn de parelmoerachtige textuur ‘Sandpearl’ en de universele roesttextuur ‘Corrosio’. Sandpearl is mat en subtiel en leent zich daarom perfect in combinatie met uni-kleuren. De ruige, levendige materiaalstructuur van Corrosio doet denken aan gecorrodeerd metaal. Met zijn matte, gebroken oppervlakte brengt het metalen decoren zoals staal, brons en goud tot leven.

SIBU
Met het thema ‘Let SIBU be your Oyster’ onderstreepte SIBU op Interzum dat de wereld aan je voeten ligt met hun collectie. SIBU toonde modieuze kunstlederdecoren, suède-ogende decoren, briljante spiegel- en metaaldecoren, evenals trendy houtpatronen. Dit geeft uitgebreide mogelijkheden van een ingetogen chique tot extravagante afwerking van ieder interieur. Daarnaast zijn de materialen van SIBU uiterst buigzaam door een basis van High Impact Polystyrene (HIPS), wat de interieurtoepassingen oneindig maakt. 

Met dank aan:
Baars & Bloemhoff
www.baars-bloemhoff.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven