Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reactie op uitdagingen van hedendaagse woningenmarkt

Beyond the Shell: concept voor modulaire huizen

De Londense architect Lianjie Wu heeft een concept voor goedkope woonvoorzieningen ontwikkeld. Het concept gaat ervan uit dat de woning in kwestie door de toekomstige bewoner zelf wordt afgewerkt.

Het woonconcept heet Beyond the Shell. De woningen vormen modulaire onderdelen binnen een groter framewerk in de vorm van een flat. Volgens het concept worden de huizen in eerste instantie gebouwd tot aan het punt dat ze aan de minimum vereisten voldoen om als bewoonbaar te worden verklaard. De koper past vervolgens het huis aan naar de eigen wensen.

Het idee van Lianjie Wu is een reactie op een van de uitdagingen van de hedendaagse huizenmarkt in Londen. Conventionele huizen die volledig afgewerkt worden opgeleverd, blijken vaak te duur om nog door particulieren te worden gekocht. “De strategie achter dit concept maakt gebruik van het feit dat een bewoner vaak zelf het huis af wil werken, om zo de bouwkosten te beperken en de prijs te verlagen”, aldus Wu.

Lianjie Wu kwam met Beyond the Shell in haar laatste jaar van haar studie aan de Londense Bartlett School of Architecture. Het idee kwam toen ze meedeed aan een ontwerpwedstrijd van Bee Breeders. De wedstrijd draaide om creatieve oplossingen voor de problemen rondom het beperkte aanbod aan betaalbare huizen in Londen.

Toekomstige huiseigenaren van een Beyond the Shell-woning krijgen volgens het concept instructies over hoe het huis verder kan worden afgewerkt. Ook krijgen ze een catalogus met van te voren ontworpen modulaire componenten, die gebruikt kunnen worden om het huis in te richten. De bewoner kan naast architecturale elementen ook de omvang van het huis bepalen. Zo kan er worden gekozen voor een cluster aan huizen voor een gedeelde gemeenschap van acht personen. De huizen kunnen op verschillende stadia in de aanbouw worden aangeboden, zodat de eigenaar zelf kan bepalen in hoeverre aan bouwkosten moet worden bespaard.

De bouw van de basisstructuur gebeurt op locatie met behulp van een verplaatsbare robotarm. De arm snijdt ter plekke een mal uit stukken schuim, waar beton in wordt gegoten. De betonnen onderdelen vormen vervolgens samen de woning. De onderdelen worden door middel van stalen staven aan elkaar bevestigd. Ook worden de onderdelen voorzien van ingebouwde uitsparingen voor glazen panelen, schuifdeuren en extra isolering.

Bron: Dezeen

Publicatiedatum: