Robuusteiken en EverUse ontwikkelen innovatieve bouwelementen voor groene bouwsector

Robuusteiken Ecologische Bouwelementen en EverUse willen dat iedereen gezond en circulair kan gaan bouwen. Zij dragen hier concreet aan bij door samen innovatieve bouwelementen te ontwikkelen. Het gaat om Robuusteiken ecologische dak-, wand-, vloer- en renovatie-elementen. Deze nieuwe elementen hebben isolatiemateriaal dat gemaakt is van papierafval. Ze presteren op geluidsabsorptie en geluidsisolatie bijna twee keer zo goed als traditioneel isolatiemateriaal.

‘De nieuwe elementen zijn een uitbreiding op het bestaande assortiment van Robuusteiken. "Door onze samenwerking voorkomen wij dat herbruikbare grondstoffen onbedoeld eindigen op de afvalberg", zegt Wim-Heerke Spronk, commercieel directeur van Robuusteiken. "Ons doel is dat iedereen gezond kan wonen en werken. Wij hebben onder eigen label HSB-elementen ontwikkeld en EverUse levert het circulaire isolatiemateriaal, gemaakt van papierafval. ‘De EverUse isolatieplaat is stevig en veerkrachtig, gemaakt van cellulose met zeer goede thermische, akoestische en brandwerende eigenschappen", zegt Marc van der Heijden, directeur van EverUse. "We zijn trots op ons Cradle to Cradle-product dat naast akoestiek en circulariteit ook uitblinkt in gezondheid. Het bevat geen gevaarlijke vezels of giftige stoffen zoals formaldehyde".


De initiatiefnemers van de innovatieve ecologische bouwelementen, v.l.n.r. Peter Kroes en Wim-Heerke Spronk van Robuusteiken en het team van EverUse: Marc van der Heijden, Martijn Vinke, Piet de Vries en Frank Jong.

Uitstekende geluids- en thermische isolatie
"De samenwerking is ook goed nieuws voor de woning- en utiliteitsbouw rondom luchthavens, snelwegen en spoorwegen", weet Spronk. "De elementen zijn tot 100% geluidswerend. De akoestische isolatie van EverUse materiaal is zeer hoog. Daarbij zorgen de elementen voor een uitstekende thermische isolatie. Cellulose heeft een goede lambda waarde (0.037). Die zorgt ervoor dat warmte binnenblijft en de kou buiten".

Gezonde omgeving creëren
De ecologische bouwelementen zijn geschikt voor daken, vloeren, buiten- en binnenwanden. "Die laatste zijn natuurlijk ook goed toepasbaar bij de bouw van hotels en zorginstellingen. Daar wil je immers dat muren geluidsdicht zijn. Daarbij creëer je een gezonde omgeving voor gasten en patiënten. Het werken met bouwelementen scheelt verder bouwtijd en dus kosten. Sparingen voor bijvoorbeeld dakramen of schoorstenen zijn al aangebracht in de prefab elementen. Dat scheelt veel werk op de bouwlocatie. Eigenlijk is met de modulaire ecologische elementen van Robuusteiken en EverUse elke woning en ieder project duurzaam te verzorgen".

CO2-opslag
De elementen van Robuusteiken zijn gemaakt van hout en houtachtige materialen. EverUse circulair isolatiemateriaal bestaat uit cellulosevezels die ooit zijn gewonnen uit hout. Dat betekent dat de CO2, die de boom gebruikt om te groeien, in het materiaal zit opgeslagen. Bij papierrecycling gaat dit binnen twee jaar de verbrandingsoven in. Met de bouwelementen van Robuusteiken en EverUse sla je CO2 voor decennia op in het gebouw. En mocht het weer vrijkomen, dan wordt het isolatiemateriaal volledig hergebruikt en opnieuw toegepast in nieuwe ecologische elementen. Zo maken we samen de afvalberg kleiner, de bouwsector groener en het leven gezonder.

Meer informatie:
Robuust Eiken
Oude Gracht 6
9341 AB Veenhuizen
info@robuusteiken.nl 
www.robuusteiken.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven