"Nepkortingen zetten consumenten op het verkeerde been"

Meubelbedrijf moet 350.000 euro alsnog betalen

De rechtbank Rotterdam heeft donderdag uitspraak gedaan in de zaak Seats and Sofas. De rechtbank oordeelt dat Seats and Sofas twee overtredingen heeft begaan en de ACM daarvoor terecht boetes heeft opgelegd.

In de periode van januari 2016 tot medio maart 2017 adverteerde Seats and Sofas in huis-aan-huisfolders en op haar website. Seats and Sofas adverteerde met ‘van-voor prijzen’, terwijl zij de hoge ‘van-prijs’ nooit had gerekend. Hierdoor werd een prijsvoordeel gesuggereerd dat niet bestond. Dit is een oneerlijke handelspraktijk.

Daarnaast waren meubels in de winkels niet voorzien van correcte beprijzing. Alleen met hulp van de verkoper en de prijslijst in de winkel konden consumenten erachter komen wat een specifiek meubel kostte. Dit is in strijd met de Prijzenwet. De consument moet aan de hand van het prijskaartje zelfstandig de prijs van het product kunnen vaststellen.
De ACM heeft aan Seats and Sofas twee boetes opgelegd van in totaal 350.000 euro. De rechtbank vond deze boetes passend en evenredig.

Misleidende prijzen
De prijs is voor consumenten een van de belangrijkste elementen waarop zij hun aankoopbeslissing baseren. Een hoge ‘van-prijs’ geeft consumenten het gevoel dat zij veel besparen en leidt ertoe dat zij minder op zoek gaan naar alternatieven. Nepkortingen zetten consumenten dus op het verkeerde been. Alleen als prijzen in reclames en winkels eerlijk en duidelijk vermeld staan, kunnen consumenten producten goed beoordelen en vergelijken. Eerlijke en duidelijke prijzen zijn ook van belang voor eerlijke concurrentie tussen bedrijven.

Tegen de uitspraak is hoger beroep mogelijk.

Bron: www.rechtspraak.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven