Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerbetoon aan architect Alessandro Mendini

Het Groninger Museumgebouw bestaat 25 jaar. Als eerbetoon aan de hoofdarchitect ervan, Alessandro Mendini, organiseert het museum een grote tentoonstelling die de beroemde Italiaanse ontwerper kort voor zijn dood samenstelde en vormgaf. In Mondo Mendini – De wereld van Alessandro Mendini laat hij niet alleen zijn eigen werk zien, maar ook dat van kunstenaars waarmee hij zich verwant voelde. Met zowel beeldende kunst als architectuur en design is de variatie van de ruim 200 tentoongestelde objecten enorm. Mondo Mendini toont de buitengewone creativiteit en humor van de designer die Groningen een internationaal vermaarde blikvanger gaf.

Het museum benaderde Alessandro Mendini (1931-2019) ruim twee jaar geleden met het verzoek om een tentoonstelling van zijn werk naar eigen inzicht in te richten. Hij verheugde zich zeer om nog een keer een grote tentoonstelling in ‘zijn’ museum te kunnen maken. In Mondo Mendini toont Mendini onder andere zijn beroemdste werken. Zo is van de Poltrona di Proust, de met kleurrijke stippeltjes bedekte kitscherige fauteuil, een reuzenversie van drie meter hoog te zien (collectie Fondation Cartier). De tentoonstelling bevat een zeer ruime selectie uit Mendini’s diverse oeuvre. Zijn objecten zijn veelal kleurrijk, decoratief en verrassend van vorm: fantasie is belangrijker dan functionaliteit. Over de expressieve rijkdom van zijn ontwerpen zei Mendini zelf: “Mijn werk is vergelijkbaar met een roman, waarin ernst, pijn, komedie en poëzie naast elkaar bestaan. Mijn objecten zijn daarin de tragikomische figuren.”

Alessandro Mendini, Poltrona di Proust, 1978. FOTO MARTEN DE LEEUW

De 25ste verjaardag van het gebouw staat dit jaar centraal in het programma van het Groninger Museum. Naast Mondo Mendini – De wereld van Alessandro Mendini, zijn ook de tentoonstellingen Pronkjewails – Design uit heden en verleden en Van Swip Stolk tot Rudo Menge – 25 jaar affiches voor het Groninger Museum te zien in het kader van dit jubileum. Daarnaast staat vooral de maand oktober, waarin het museum echt jarig is, bol van de feestelijkheden, met onder andere een prijsvraag, bakwedstrijd en een collegereeks. Bovendien pakt het museum uit met een feestweekend op zaterdag 26 en zondag 27 oktober, met gratis entree en een uitgebreid activiteitenprogramma.

De tentoonstelling Mondo Mendini is van 12 oktober 2019 tot en met 5 mei 2020 te zien in het Groninger Museum.

Meer informatie: www.groningermuseum.nl

Publicatiedatum: