Publieksprijs gaat naar woonschip Levantus

De kleine ark ;-) verkozen tot Woonboot van het Jaar

Woonark De kleine ark ;-) uit Dordrecht van Maarten en Elize Vroegindeweij mag zich de Woonboot van het Jaar 2018 noemen. De publieksprijs ging naar woonschip Levantus. Dat maakt waterwoonplatform VLOT bekend dat onder haar lezers de uitverkiezing 'Woonboot van het Jaar 2018'. hield.
Uit twaalf inzendingen selecteerde de jury drie woonboten, die kans maakten op de titel. Naast woonschip Levantus en woonark De kleine ark ;-) was dat ook nog woonschip AM58 Concordia. Tot 16 mei kon er gestemd worden. De publieksprijs werd, net als de juryprijs, tijdens een feestelijke bijeenkomst (gepresenteerd door waterbewoner Waldemar Torenstra) uitgereikt in Amsterdam. 

Woonschip Levantus ligt aan de Levantkade in Amsterdam. Het is een ontwerp van Egbert Duijn uit de hoofdstad en gebouwd door Werf Moed en Van Gulpen (sinds 1 januari 2019 SRF) in Harlingen. Volgens het juryrapport laat de stalen spits Levantus zien hoe je een haast rechttoe rechtaan en kaal vrachtschip omtovert tot fantasierijke en in elkaar overvloeiende ruimtes.

"De grote hoogte krijgt gelaagdheid door een bijna bootbrede trap naar het achterdek, die dubbelt als tribune waarop je allerlei zitjes naar eigen zin en inzicht kunt inrichten. De traptredes blijken lades en er gaat zelfs een complete kamer in schuil. De patio halverwege het schip loop je binnen nadat je je voeten veegt op het bureaublad van een werkplekje. Deze inpandige ruimte biedt privacy op een ligplaats waar de beide buren haast langszij liggen. Ook in horizontale zin zit het schip slim in elkaar: de keuken is tegelijkertijd gang en ook de entree is dubbel benut: links de voordeur van de woning, rechtsaf naar het kantoor en de logeerkamer. De B&B onder het voordek van het bijna 40 meter lange vrachtschip heeft zijn eigen ingang. De bewoners hebben zowel dat gastenverblijf als hun thuis nauwkeurig ingericht, zodat je oog steeds op een nieuw designobject of afwerkingsdetail valt. Een met veel vernuft tot gezellig huis ingedeeld schip waar de liefde vanaf spat."

Woonark De Kleine Ark ;-) ligt aan de Stadswerven in Dordrecht, ontworpen door architectenbureau KortGeytenbeek in Zierikzee en gebouwd door Domera (Gouda). "Wat een openbaring als je door de donkere gesloten gevel van wat eerst een schuur lijkt, deze ark binnenstapt", spreekt het juryrapport lovende woorden. "Je wordt spectaculair verrast door een lichte, open ruimte en het buitengewone wijdse uitzicht over het Wantij naar windmolen en watertoren. De waterbeleving is meer dan maximaal met terrassen en trappen aan de woonverdieping plus een waterterras aan twee zijden. Bovenop de betonnen bak is buiten de kaders van een meestal rechthoekige ark gedacht. De gevouwen kap, verspringende vloeren en diagonale eiken spanten getuigen van lef en brengen vrolijkheid en warmte in de nieuwbouwwoning. De warmtepomp is nog niet aangesloten, niet erg want vanwege de enorme partij driedubbelglas is er nauwelijks energieverbruik. Zelfs het bouwproces hoort CO2-neutraal vindt de bewoner, die de 143 houtskeletbouw-elementen zelf, tot aan het gewicht toe, uitwerkte. Met beperkt budget zijn die op de ouderlijke boerderij in elkaar gezet. Waterwonen blijkt besmettelijk: inmiddels is met broer samen een werf aangekocht en is de kleine ark onbedoeld een prototype van een prefab gerobotiseerde waterwoningbouwmethode geworden. Het eigen woonplezier leidt hier tot de mogelijkheid voor nog meer mensen om van waterwonen te genieten. Een voorbeeldig en eigenwijs drijvend huis van de toekomst waar het geweldig goed wonen is."

De jury heeft respect voor de durf, het vertrouwen en de inzet van de maker/bewoner en koos mede daarom woonboot De Kleine Ark ;-) tot winnaar van de Woonboot van het Jaar 2018. "De vaak dwingende rechthoek van een ark is doorbroken en heeft tot een nieuwe en vrije vorm geleid. Het meest enthousiast is de jury over de verrassing van het vele licht en de formidabele beleving van het water."

De vijfkoppige jury bestond dit jaar (v.l.n.r.) uit Ingeborg van Lieshout, Niek van der Sluis, Wouter Valkenier, VLOT-uitgever Renate Meijer en Peter de Winter (niet op de foto). Acteur en waterbewoner Waldemar Torenstra (rechts), presenteerde dit jaar de prijsuitreiking, die plaatsvond in het Amsterdamse architectuurcentrum

Meer informatie: www.woonbootvanhetjaar.nl

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven