Ethnicraft groeit en breidt verder uit in Amerika

Vincent Sluyts: ''Elke uitbreiding komt met de nodige uitdagingen''

Het begon allemaal 25 jaar geleden toen Philippe Delaisse door Indonesië reisde en met een container decoratieve items terugkwam.  Het in Boom gevestigde bedrijf Ethnicraft is in 1995 opgericht door Philippe Delaisse en Benoit Loos. Wereldwijd werken er meer dan 2000 mensen aan het produceren en ontwerpen van de meubel- en decoratiecollectie van Ethnicraft. Op het moment biedt het Belgische bedrijf meubels aan voor kantoor en de eet-, woon-, slaap- en badkamer.


Het pand van Ethnicraft, gevestigd in Boom (België) 

Wereldwijde speler
Ethnicraft is wereldwijd actief. De producent van authentiek, eigentijds en tijdloos designmeubilair van massief hout heeft productiebedrijven in onder andere Servië en Indonesië. Het hout dat wordt gebruikt bij de productie wordt ingekocht, maar het bedrijf werkt wel mee aan duurzaamheidsprojecten en het behouden van bos in bijvoorbeeld Servië. Alle producten, voor bijvoorbeeld de Nederlandse markt, worden na productie afgeleverd in het magazijn in Boom. Van daaruit vindt de distributie en levering naar retailers in verschillende regio's plaats. Naast Europa distribueert het Belgische bedrijf ook in onder andere Amerika en Australië haar producten.


Vincent Sluyts in de showroom van Ethnicraft in Boom.

''Elke uitbreiding komt met de nodige uitdagingen, aldus
Vincent Sluyts, salesmanager bij Ethnicraft: ''We zien dat de vraag naar onze collecties in Amerika enorm aantrekt en goed loopt. Naast de nodige investeringen, werd er door het management een visie en missie uitgezet voor de toekomst.'' 
Naast de eigen productie, produceert het bedrijf ook onder 'private label'.

''We zetten sterk in - en investeren enorm-  om zoveel mogelijk vanuit voorraad, aan onze klanten, te kunnen leveren.'' 75% van alle producten is ruim op voorraad en kan, na verwerking van de bestellingen, een week later bij de klant geleverd worden.

Selectief in dealers
Het bedrijf heeft ongeveer 50 dealers in Nederland en is daar bewust selectief in. ''We horen bij het midden-hoog segment, dus staan ook vaak naast de topmerken. Om dit vast te houden, zijn we selectief in de zoektocht naar partners c.q. dealers", licht Vincent toe. 
Naast een strenge selectie is Ethnicraft uniek in de verscheidenheid aan partners. Die lopen uiteen van architecten en woonwinkels tot restaurants en hotels. 

'Hier staan we voor'
Bij Ethnicraft spreekt men van emorationeel houten meubilair; een combinatie tussen emotioneel en rationeel. De designs van het houten meubilair roepen emotie op door de warmte en natuurlijkheid van het basismateriaal. Hout is immers het meest traditionele materiaal voor meubilair.
Het rationele aspect van de collectie ligt in de kwaliteit, de eenvoud en de functionaliteit ervan. Daarnaast werkt het bedrijf met echt vakmanschap (craft). Een deel van de producten wordt gedeeltelijk met de hand vervaardigd, bijvoorbeeld de Ancestors-serie. 

Het in Boom gevestigde bedrijf heeft het decoratieve label Notre Monde een aantal jaar geleden overgenomen, dat nu ook onder de Ethnicraft groep valt. Het label bestaat voornamelijk uit woonaccessoires en vult hierbij de meubelcollectie goed aan. De ontwerpen voor dit label komen van ontwerpster Dawn Sweitzer. Voor Ethnicraft komen het grootste deel van de ontwerpen, van de hand van Alain van Havre – onze ‘in house’ designer.


Bankencollectie 'Seater' die in elke opstelling te verkrijgen is.

Iconische stukken en de toekomst
De Bok collectie is momenteel één van de best verkopende collecties. Daarnaast zien we dat bepaalde ontwerpen zoals de Mikado tafel, succesvol blijven over de jaren heen. Vincent: ''De designs zijn tijdloos, zitten al jaren in de collectie en worden vrijwel altijd gepresenteerd op beurzen. Het zijn iconische stukken geworden.
Uiteraard blijven we verder ontwikkelen, met oog op de verschillende afzetmarkten en zien we populaire nieuwigheden hun intrede maken binnen de collectie.”

Naast productiereeksen biedt het bedrijf ook unieke, handgemaakte producten aan. ''Wij zijn altijd in ontwikkeling. Er liggen weer producten klaar als samples, die we op de markt willen gaan brengen en nauw aansluiten bij de huidige collectie. Verder gaan we ons richten op groeimarkten als Amerika en het verder uitbreiden van ons netwerk en bereik.”

Meer informatie:
Ethnicraft
info@ethnicraft.com 
www.ethnicraft.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven