Ook de NOS heeft aandacht besteed aan het feit dat de minister een einde wilt maken aan kinderarbeid, waarbij steen uit groeves wordt gehaald voor het produceren van keukenbladen. Voor de reportage is contact gezocht met Dekker Zevenhuizen, een van de natuursteenbedrijven die blij is met het convenant en waar wekelijks duizenden keukenwerkbladen worden geproduceerd.
Ben van Elk tekent namens Dekker Interieur het initiatief TruStone. Samen met minister Kaag en Nederlandse en Vlaamse bedrijven uit de natuursteensector bedoeld om misstanden in de sector aan te pakken.
Ben van Elk kreeg van de NOS de vraag voorgelegd of hij daar (in India) ook al eens is wezen kijken. "Zeker wel", antwoordde hij. "Een stuk of tien keer. Vooropgesteld, Nederland is geen India. Maar eerlijk gezegd ben ik nog nooit tegen echte grote misstanden aangelopen."
Hij bezocht ook natuursteenfabrieken in China. "Daar zag ik mensen in onderbroeken rondlopen. Ja, als wij zoiets zien... daar doen we dus geen zaken mee." Lees het complete artikel bij de NOS.
Arte
In de PZC komt Niels van den Beucken, financieel directeur van Arte, een bedrijf uit Helmond dat keukenbladen van natuursteen verkoopt aan het woord. "Het convenant komt overeen met wat wij al jaren doen en het is goed dat de concullega's hier nu ook mee aan de slag gaan. Toen ik tien jaar geleden voor het eerst bij zo'n steengroeve kwam en overal kinderen zag werken, wist ik dat er iets niet klopte. Ik weet inmiddels ook hoe moeilijk het is er iets aan te doen", zegt hij in een interview met het Zeeuwse dagblad. Toch is het Arte gelukt, vindt hij. Het volledige artikel is hier te lezen.