De in New York gevestigde ontwerpstudio Rux heeft zijn lampencollectie Stickbulb uitgebreid met een moderne interpretatie van de kroonluchter. Chimes bestaat uit een aantal houten staven, waarin LED-verlichting is verwerkt. De staven hangen aan een stellage, waardoor Chimes lijkt op een windgong. Dit verklaart ook de naam, gezien het Engelse woord voor windgong “wind chimes” is.
Rux-oprichter Russell Greenberg omschrijft Chimes als wat je zou krijgen als je een boom met een kroonluchter zou kruisen. “Het heeft de massa, de aanwezigheid en de algemene vorm van een traditionele kroonluchter, maar de structuur en het materiaal is compleet anders”, aldus Greenberg.
Greenberg richtte in samenwerking met Chris Beardsley de studio Rux op in 2008. Vier jaar later werd begonnen met de Stickbulb-collectie, waarbij het doel was om duurzame ontwerpen te creëren. Alle producten van Stickbulb worden in de eigen studio in Long Island City gecreëerd, waarbij voornamelijk gebruik wordt gemaakt van duurzaam verkregen houtsoorten.
In het geval van Chime is gekozen voor gerecycled sequoia-hout, dat afkomstig was van een watertoren die onlangs werd gesloopt. Op dezelfde manier wordt door de studio ook gebruik gemaakt van eikenhout of esdoornhout.
Chime is in drie verschillende maten verkrijgbaar. De verschillende versies kunnen los van elkaar worden opgehangen, of in een groep waardoor een aflopend geheel wordt gevormd. De houten staven kunnen worden gedraaid, zodat de lichtbronnen in specifiek gekozen richtingen kunnen schijnen, waardoor zo de lichtsterkte kan worden aangepast. Dat de lampen op deze manier kunnen worden versteld, is nieuw voor de Stickbulb-collectie. “Na zeven jaar werken met vaste constructies leek het ons tijd om daar wat losser in te zijn”, zegt Greenberg. “Wat uniek voor de Chime is, is dat elke lamp 360 graden kan draaien en dat het geheel een beetje mee kan deinen met de wind.”
Rux zal de Chime introduceren tijdens de International Contemporary Furniture Fair, die van 19 tot 22 mei wordt gehouden in New York.
Bron: Dezeen