Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Woonbranche barometer zakt opnieuw, terwijl producentenvertrouwen toeneemt

De stand van de woonbranche barometer is weer dieper in het rood gezakt. Terwijl deze in maart eindigde op een stand van -8,9 staat deze eind april op -10,5. Als oorzaak wordt de daling van het aantal woningtransacties gezien, maar ook de weekomzetmutaties van de woondetaillisten liet een neergaande beweging zien. 

De woonbranche economische barometer is opgebouwd uit de volgende deelindicatoren: weekomzetmutaties woondetaillisten, consumentenvertrouwen, productenvertrouwen en de woningmarkt.


Bron: Marktdata

De weekomzetmutaties van de woondetaillisten daalde deze maand met drie punten. Hierdoor komt de deelindicator uit op -30,1. Het is helaas de achtste maand op rij dat de deelindicator daalt. Toch noteerde 12% van de woondetaillisten een toename van de weekomzet, tegenover 42% die een daling liet zien. Ruim de helft van de ondernemers voorspelt volgende maand een omzetdaling.

De consumenten lieten de laatste acht maanden een negatief vertrouwen zien, deze nam echter niet af in april en bleef gelijk. Aldus het CBS. Ook oordeelden de consumenten iets minder negatief over de komende half jaars economie.

De producenten hebben echter wel weer vertrouwen in de economie. Dit ging in april naar 6,7, ten opzichte van een 6,1 in maart. Marktdata: ''Producenten in de industrie waren in april positiever over de verwachte bedrijvigheid en de voorraden gereed product. Het oordeel over de orderportefeuille verslechterde daarentegen. Alle drie de deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn positief. Er zijn meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Verder heeft het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Tot slot is het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te klein beschouwt groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.''

Als laatste neemt de verkoop van woningen sterk af op de woningmarkt. Er werd 15,7% minder huizen verkocht afgelopen maand, dan een jaar eerder. Ten opzichte van februari werden er juist in maart 8,8% meer woningen verkocht in Nederland. De deelindicator staat nu op -15,7; een daling van bijna 12 punten ten opzichte van de voorgaande maand. 

Toelichting op de woonbranche economische barometer
De woonbranche economische barometer geeft een actueel beeld van het economisch klimaat in de woonbranche. De barometer is opgebouwd uit een aantal marktcijfers die sterk bepalend zijn voor de woonbranche, zoals het consumentenvertrouwen, producentenvertrouwen, indexcijfers over de woningmarkt en het indexcijfer van de weekomzetmutaties van woondetaillisten in Nederland. Het saldo van deze indexcijfers vormt de stand van de woonbranche economische barometer. Een negatieve stand van de barometer duidt op een krimpende markt. Staat de barometer boven de nullijn dan is er sprake van groei.

Publicatiedatum: