Zitmeubelfabriek De Zetel stopt ermee, 51 banen gaan verloren

Laatste fabrikant van houten stoelen moet na bijna 100 jaar de deuren sluiten

Zitmeubelfabriek de Zetel, een vierde generatie familiebedrijf, moet de deuren sluiten! Het bedrijf is niet langer opgewassen tegen de concurrentie. Bijna 100 jaar lang was De Zetel gespecialiseerd in de productie van houten stoelen en tafels. Sinds 1923 toonden de medewerkers hun passie voor de fabricage van houten meubilair. Ooit begonnen als klein meubelbedrijf, vervolgens uitgegroeid tot een internationale stoelenfabrikant bruisend van energie, valt nu het doek voor de Belgische fabrikant. 

De geschiedenis leert dat NV Zitmeubelfabriek De Zetel in 1923 door Cyriel Behaegel is opgericht. De naam van de onderneming verwijst naar wat Behaegel voor ogen stond: stoelen maken die zo comfortabel zitten als een zetel. De onderneming startte als een klein meubelbedrijf, in een periode waarin de meubelindustrie in (West-) Vlaanderen een grote bloei kende en er tal van kleine(re) en grote(re) meubelfabrikanten waren die zich toelegden op de fabricatie van houten meubels.

De onderneming werd in 1953 ondergebracht in een vennootschap en ging zich (nog) specifieker toeleggen op de productie van stoelen voor keukens en kerken. In de naoorlogse periode kende de onderneming zoals vele meubelondernemingen een belangrijke expansie. De hout- en meubelsector was toen de derde belangrijkste tewerkstellingssector in Vlaanderen. De onderneming werd in 1958 ondergebracht naar de huidige site in de Beverensestraat 33 te Ardooie en wordt momenteel geleid door  Geert Behaegel (gedelegeerd bestuurder, derde generatie), die in 1975 in het bedrijf stapte en in 2012 stapte ook David Behaegel (vierde generatie) in het bedrijf.

143 werknemers
De NV Zitmeubelfabriek De Zetel kon haar activiteiten blijven voortzetten en uitbouwen door zich te profileren als een toeleverancier van (Europese) meubelfabrikanten, zoals de Izegemse meubelfabrikant Aurora (tot haar sluiting in 2003). De blijvende innovatie zorgde zelfs voor een aanzienlijke (tewerkstellings)groei. Op het hoogtepunt in de jaren 1990 werkten tot 143 werknemers voor de onderneming, hoewel de concurrentie met de lageloonlanden ervoor zorgde dat de meubelindustrie in Vlaanderen zware klappen kreeg. De innovatieve aanpak van de onderneming leidde er o.a. toe dat de NV Zitmeubelfabriek De Zetel op korte tijd tot twee keer toe laureaat werd van de prestigieuze Henry van de Velde - award (2014 voor de Mine Collection, in 2019 in de rubriek Company). Op heden is de NV Zitmeubelfabriek De Zetel de laatste fabrikant van houten stoelen in de Benelux.

Verliezen
Dit neemt niet weg dat de NV Zitmeubelfabriek De Zetel het sinds geruime tijd zeer moeilijk heeft om te overleven. De klanten (projectmarkt en particulieren) geven steeds meer de voorkeur aan ‘overgestoffeerde’ stoelen (met minder ‘showwood’) of aan goedkopere stoelen die volledig of gedeeltelijk van metaal of kunststof vervaardigd zijn. Ook de financiële crisis(sen) vanaf 2000-2001 (‘dotcom-bubble’ / ‘WTC-torens’) en 2008 (bankencrisis) zorgden sinds het begin van de 21e eeuw voor een dalende vraag, terwijl de concurrentie uit de lageloonlanden (Oost-Europa, Verre Oosten) almaar blijft aanhouden. Omdat door de wisselkoersschommelingen de Britse afzetmarkt, die tot voor enkele jaren goed was voor ongeveer de helft van de omzet, steeds minder kansen bood werd er tijdens de laatste jaren meer op de Scandinavische markt gemikt. De nieuwe bestellingen blijken echter te gering in aantal en te weinig rendabel te zijn: het aantal orders (en dus ook de omzet) is aanzienlijk gedaald en de verliezen lopen op. Hierdoor daalde de tewerkstelling van de NV Zitmeubelfabriek De Zetel: van wat ‘op een hoogtepunt’ ooit 143 werknemers waren, evolueerde het naar een onderneming die op heden (nog) 50 werknemers telt. Door deze evoluties lopen de bestellingen bij de onderneming sterk terug en zijn de marges ontoereikend om de organisatie in stand te houden. 

Maandelijkse verliezen
De bedrijfsleiding moet vaststellen dat op heden alle mogelijke maatregelen genomen zijn om de resterende kosten maximaal te beperken, toch blijven de maandelijkse verliezen toenemen. Aangezien na onderzoek gebleken is dat er geen  toekomstmogelijkheden zijn om de activiteiten op een rendabele manier voort te zetten, is de bedrijfsleiding van de NV Zitmeubelfabriek De Zetel van oordeel dat het aangewezen is om de activiteiten op korte termijn volledig stop te zetten en is zij voornemens om tot collectief ontslag en sluiting over te gaan. De voorgenomen stopzetting zou het verlies van 51 arbeidsplaatsen betekenen, waaromtrent binnen de onderneming het sociaal overleg vandaag opgestart werd.

Sinds 1988 heeft de NV Zitmeubelfabriek De Zetel ook een zusterbedrijf, de NV Eurochair Projects, dat een groothandel in stoelen exploiteert (op heden ook met Ann-Sophie
Behaegel, dochter van Geert Behaegel). Deze aparte onderneming wordt niet geviseerd door het voornemen tot collectief ontslag.

Meer informatie:
DE ZETEL NV
Beverensestraat 33 
B-8850 Ardooie
T +32 (0) 51 48 09 60 
sales@dezetel.be
www.dezetel.be


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven