Dutch Design met klein sausje Japans minimalisme

Duurzame Lonc stoel van restmaterialen Forbo

“Je hebt geen hitte nodig, maar toch krijg je het er warm van”, aldus Elvin den Haan over zijn en ontwerper Jan Nijland’s nieuwste Lonc stoel: de Slim. Een stoel die koud kan worden geperst, dat veel energie bespaart. Een zitting die gemaakt is met een restproduct van Forbo, de linoleumfabriek in de Zaanstreek. In zijn Haagse studio toont hij een mooi staaltje Dutch Design: een slanke stoel met geen enkel overbodig onderdeel.

Normaal worden houten zitvlakken van stoelen met hitte geperst. Dit geldt niet voor het gebruikte materiaal voor de Lonc stoel. De Slim stoel bestaat uit Accoya hout, furniture linoleum en dik papier. Dat laatste is een restproduct uit de linoleum productie van Forbo: het einde van de rol. Lonc vond dit een prima drager voor het furniture linoleum dat zij al wilde toepassen. Door het te persen en het furniture linoleum te bevestigen konden twee vliegen in één klap worden geslagen: blijven werken met lokale en duurzame materialen en tegelijkertijd ervoor zorgen dat dit materiaal niet verloren gaat.

Daarnaast is het Accoya hout dat wordt toegepast ook nog eens afkomstig van een extreem snel groeiende boomsoort: de Radiata pijnboom groeit zelfs sneller dan bamboe. De stoel is daarmee van duurzame, biobased materialen. De filosofie van de ontwerper is tevens om constructies zo puur en kernachtig mogelijk te houden. Om dit ontwerp te maken hoeft er dan ook maar weinig materiaal te worden gebruikt. Ook dat maakt het een duurzaam ontwerp.

Lonc heeft ook de expliciete wens om alles in Nederland te produceren. “Dat is nog steeds niet achterhaald”, aldus Elvin. “Je gaat niet over de hele wereld dingen transporteren. Als we het in Indonesië zouden assembleren zou het wel een goedkopere stoel kunnen zijn, maar dat past niet bij onze filosofie. Wij willen producten met een kleine ecologische footprint en controle houden over onze processen.”

Een mooi voorbeeld van Dutch Design. Met een klein sausje Japans minimalisme. En niet te vergeten, vanaf juni verkrijgbaar.

Meer informatie:
Forbo
www.forbo.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven