Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van aardappelveld tot gemeenschap

Wooncomplex van 100 meter breed, ontworpen voor groep vrienden

De Nederlandse architectenbureaus SLA en Zakenmaker hebben in Oosterwold in Almere een wooncomplex van 100 meter breed ontwikkeld. Het wooncomplex was een opdracht van een groep vrienden die tegen een beperkt budget een voormalig aardappelveld in een woongemeenschap wilde veranderen. Het complex bestaat uit negen verschillende woningen, die elk een oppervlak hebben van 160 vierkante meter. Alleen het exterieur van de woningen is door de architecten ontworpen. De bewoners zelf hebben volledige vrijheid gekregen met betrekking tot de inrichting van het interieur.

Het aardappelveld heeft een oppervlak van 1 hectare, waarvan het wooncomplex een zijde beslaat. Er is zodoende nog volop ruimte voor een gemeenschappelijke groentetuin. Het gebouw is op een verhoging geplaatst. Hierdoor lijkt het complex boven de grond te zweven. Dit zorgt er ook voor dat de bewoners zelf kunnen bepalen hoe de riolering en watertoevoer onder het gebouw moet worden geïnstalleerd. De bewoners kregen een bouwplan met zeven ramen en deuren die aan de façade werden geplaatst. De ruimte tussen de deuren en ramen bestaat uit glas, zodat een divers en open resultaat wordt bereikt. De façade heeft een brede, gemeenschappelijke veranda, zodat de bewoners als buren makkelijker met elkaar kunnen communiceren.

Wegens het beperkte budget kozen de architecten ervoor om gebruik te maken van algemeen voorkomende materialen. De vloer, het dak en de muren tussen de woningen werden opgebouwd aan de hand van houten cassettes. Deze cassettes werden nadat het gebouw was voltooid geïsoleerd met cellulose. De eigen inbreng van de bewoners heeft geleid tot negen diverse interieurs, die wisselen van een kunstenaarsstudio tot een grote woonkamer die het huis domineert.

Winnaar Frame Awards 2019
Woningen Oosterwold is winnaar van de Frame Awards 2019 in de categorie Co-housing Complex of the Year. In 2018 ontving het project een eervolle vermelding van de Architectuurprijs Almere. Het project opgenomen in het Jaarboek Architectuur 2016/2017.

In het landelijke gebied Almere Oosterwold ontwierpen bureau SLA en Zakenmaker 9 woningen in een 100 meter lang gebouw waarbij de bewoners 160 vrij indeelbare vierkante meters kregen. Dat leverde een rijke en bonte schakeling van verschillende woningen op.

De gezamenlijkheid zit in het 100 meter lange woongebouw, maar ook in de gedeelde wens om op een andere manier te kunnen wonen, werken en leven. Het project staat voor een bouwkundige schil waarbinnen de bewoner zelf te vrijheid heeft om deze af te bouwen.

Meer informatie:
Bureau SLA
info@bureausla.nl  
www.bureausla.nl 
Foto's: Filip Dujardin 

Publicatiedatum: