Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Concept van Doetinchemmer Hugo Hess en Arnhemmer Robert Rulo

Loods 5 opent donderdag Maastrichtse vestiging: 15.000 m2 meubels en woonaccessoires

In het karakteristieke Sphinxkwartier in Maastricht opent Loods 5 - een concept van Doetinchemmer Hugo Hess en Arnhemmer Robert Rulof - op donderdag 7 maart de vierde vestiging in Nederland. Een team van zo'n 50 tot 60 mensen gaat er aan de slag. De verwachting is dat het woonwarenhuis uiteindelijk honderd banen gaat opleveren en circa 300.000 bezoekers per jaar zal gaan trekken.
Het woonwarenhuis betrekt de voormalige, totaal gerenoveerde en aangepaste Sphinxgebouwen, maar heeft ook nieuwbouw gepleegd. Het geheel omvat straks 15.000 m2 meubels en woonaccessoires.

In Maastricht opent Loods 5 na Amersfoort, Sliedrecht en Zaandam de vierde winkel. In de oude Sphinxfabrieken, vlak boven het centrum, is een flink winkeloppervlakte gefaciliteerd. 

Een glazen overkapping tussen het oude en het nieuwe deel van de winkel wordt straks een van de eyecatchers. Hierdoor is een duidelijke overgang van het monumentale deel, naar het spiksplinternieuwe winkelgedeelte ontstaan. Door de enorme hoeveelheid licht die hier naar binnen stroomt, voelt het straks of je als klant even naar buiten loopt met je winkelkar voordat je verder loopt naar het restaurant, de designafdeling en de kassa's...

Architect Edwin Ames van COLLO architecten was medeverantwoordelijk voor de herbestemming en nieuwbouw van de monumentale Sphinx fabrieken. Gezien de diversiteit van de gebouwen én de hoeveelheid vierkante meters was het geen eenvoudige klus. Van Loods 5 kreeg Edwin de opdracht om het gebouw nieuw leven in te blazen, maar bovenal om de oude fabriekshallen weer een functie te geven. Daar is hij duidelijk in geslaagd.

Vooraf zei hij: “Het is straks zo’n bijzonder complex, dat is uniek, dat heeft niemand anders. Mijn visie voor deze specifieke gebouwen is eigenlijk niet anders als mijn huidige visie op monumentale bebouwing; we gaan niet restaureren, maar we houden vast wat we hebben. Dat stopt niet bij de stenen alleen, de geschiedenis en ontwikkeling zijn daarin van een net zo groot belang.
De Sphinx gebouwen zijn, net als Loods 5’s eerste gebouw in Zaandam, industriële panden die puur functioneel zijn ontworpen. Die panden gaan wij nu weer op een hele andere manier functioneel gebruiken, maar niet mooi maken. Op het moment dat je het alleen maar gaat herstellen zie je, en dat vind ik het mooie eraan, de totale historie als een verhaal tot leven komen. Je loopt dus straks echt door een tijdlijn, als je dat ervaart hoef je verder eigenlijk niets meer te doen.
Dat wat er nu is, willen we bewaren, zodat je als je de hoek om komt, nog steeds het gevoel hebt dat je de werknemers van 100 jaar geleden aan het werk zou kunnen zien.”

Over Loods5
Alle Loods 5-vestigingen bestaan uit verschillende afdelingen zoals design, kunst, banken, keukens enzovoorts. Loods 5 wil bezoekers inspireren, ideeën laten opdoen voor in en om het huis, de werkplek of gewoon zomaar.
Het bedrijf bestaat sinds 1999. Wat ooit als factory outlet begon, is inmiddels een volwaardige woonwinkelketen waar de consument met iedere woonwens terecht kan. "We werken samen met honderden deelnemers, die elk een eigen, uniek assortiment aanbieden. Daarom vind je bij ons niet één stijl, maar tientallen stijlen die je makkelijk eigen maakt. In de winkels en online koop je niet alleen nieuwe meubels en woonaccessoires, je kunt er ook terecht voor een flinke dosis inspiratie", meldt het bedrijf op de site.

Eind dit jaar opent Loods 5 de deuren van de vijfde zaak, in Duiven. Het concern bouwt daar een 19.000 m2 groot pand op bedrijventerrein Centerpoort-Nieuwgraaf. 

Meer informatie: www.loods5.nl