Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Een project dat draait om de interpretatie van de toeschouwer

Manon Stoeltie ontwikkelt Freeze frame objecten met schraaptechniek

Manon Stoeltie is afgelopen jaar als ontwerper afgestudeerd aan de Koninklijke Academie Beeldende Kunst in Den Haag met haar project Freeze frame, dat draait om de interpretatie van de toeschouwer.

"Voorafgaand aan dit project ging mijn onderzoek naar hoe wij als mens beeld aanschouwen en hoe wij hier een eigen invulling aan kunnen geven. Dit omdat ik zelf altijd met de vraag zit, waarom moet alles af zijn? Dit principe wordt veel gebruikt in de schilderkunst, hier laat de schilder een lege ruimte vrij in het schilderij, om het doek een tweede laag in het verhaal te geven en de toeschouwer een rol te laten spelen in het stuk. Denk bijvoorbeeld aan een schilderij waarin een steegje zichtbaar is. Wij kunnen natuurlijk niet door het schilderij heen kijken waar het steegje heen gaat, hierdoor gebruiken wij onze  fantasieën die wij door de jaren heen hebben opgebouwd. Het principe van een lege ruimte wilde ik gebruiken in mijn project", laat Manon weten.



Om dit te kunnen vastleggen in een driedimensionaal object is Manon op zoek gegaan naar verschillende technieken, zoals dippen, extrusie en uitrekken, waarbij je in de actie een beweging kan zien. Op zoek naar de beste techniek die een stilstaande beweging kan vastleggen. "De Freeze frame objecten heb ik ontwikkeld met een schraaptechniek. Deze techniek wordt ook wel gebruikt bij het trekken van plafond ornamenten. Hierbij wordt er een massa aan gips weg geschraapt tot er een vorm ontstaat. Met deze techniek kan ik een suggestie en verbeelding geven hoe de meubels worden gemaakt. Beetje bij beetje smeer ik een laagje acryl toe en schraap ik met een stalen plaat de vorm eruit. Omdat de acryl uithard vult het zich langzaam op naar de buitenkant totdat ik met de metalen vorm langs het materiaal kom. Door de metalen vorm krijg je de vorm en de textuur die in de meubelstukken zitten. Door verschillende vormen en acties te gebruiken, zoek ik het moment op waarbij het proces moet stoppen. Waarbij de spanning het hoogst is en je in gedachten de vorm wilt afmaken", vervolgt Manon.

De Freeze Frame meubel objecten zijn niet wat je verwacht van een meubelstuk. Manon laat weten: "Ik heb juist de functie zo onopvallend mogelijk gehouden om de toeschouwer een eigen interpretatie te laten geven. Ze mogen van mij als kunstobjecten omschreven worden, maar zeker ook praktisch als een kast, een salontafel en een kruk. Dit is aan de gebruiker".

Meer informatie:
Manon Stoeltie
mstoeltie@hotmail.com
www.manonstoeltie.nl