Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Het patroon van de stof wordt gemaakt tijdens het weefproces

Bijhome textiel volledig handgemaakt met gebruik van eeuwenoude technieken

Bijhome textiel wordt in kleine dorpen in het noorden van Turkije geproduceerd. Het is volledig handgemaakt door vrouwen die gebruik maken van eeuwenoude technieken. Deze technieken worden van de  ene generatie dorpsvrouwen naar de andere doorgegeven.

Bijhome is in 2017 opgericht door Humeyra Rahman, van origine algemeen directeur van een farmaceutisch onderzoeksbedrijf. "Ik deed dit om vrouwen te helpen, vrouwen zoals mijn moeder, vrouwen die met hun handen werken, die de eeuwenlange wijsheid gebruiken, die de natuur en haar grenzen respecteert", vertelt Humeyra. 

De doeken van Bijhome zijn allemaal met de hand geweven van gedraaid, krullend 100% ruw katoengaren, daarna wordt het gekookt in water waaraan bloem is toegevoegd. Vervolgens worden ze gewassen in het licht gezouten water van de Zwarte Zee, en uitgespreid op de zandstranden van Turkije om te drogen.
Alle producten zijn gecertificeerd met de Protected Geographic Indication. De stoffen worden geweven met draad dat 1200 keer om z’n as gedraaid wordt voordat het klaar is om gebruikt te worden. Een 90 cm breed stuk van stof heeft 1450 strengen, wat de stof buitengewoon sterk maakt ondanks zijn delicate uiterlijk. Het patroon van de stof wordt gemaakt tijdens het weefproces. Er zijn ongeveer 200 borduurmotieven beschikbaar, die allemaal een eigen verhaal vertellen. 

Genoemde werkwijze maakt de stoffen duurzaam en zacht, geven ze een unieke textuur. De stoffen worden niet geverfd en zijn gemaakt van biologisch katoenen garen (GOTS gecertificeerd).
Turkije is een van de weinige landen dat geen genetisch gemodificeerd katoen gebruikt. Het merkt heeft ook als doel werkgelegenheid voor vrouwen in Turkije te creëren. 

De Peshtemal is een plat geweven handdoek met een 600 jaar oude geschiedenis. De Peshtemal stamt oorspronkelijk uit Anatolië in Turkije en is al eeuwenlang een integraal onderdeel van de Hammam traditie. Deze doeken komen in verschillende weefsels, texturen, kleuren, ontwerpen en maten. De Hammamdoeken zijn gemaakt met gebruik van milieuverantwoorde processen, de kleurstoffen worden gescheiden van het water voordat het water terug in de natuur wordt gebracht.

 
Bijhome maakt ook handgemaakte, artisanale zepen, geproduceerd met behulp van traditionele technieken en natuurlijke ingrediënten. Ook maken ze handgemaakte kaarsen van essentiële oliën, kruiden en andere natuurlijk materialen. Ze zijn volledig paraffine- en chemicaliënvrij, verkrijgbaar in verschillende geuren.
 
Meer informatie:
Bijhome
humeyra@bijhome.com
www.bijhome.com