Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Behangartiesten Marcelo Gimenes en Jaap Snijder van Snijder&CO:

''Onze creaties hebben geen grenzen, maar ze moeten wel een verhaal vertellen''

Marcelo Gimenes en Jaap Snijder zijn gespecialiseerd in het met de hand beschilderen van behang. Elke wandbedekking is volledig met de hand gemaakt en is geïnspireerd door de natuur. Blad voor blad creëren ze prachtige gedetailleerde tuinen op papier. Jaap Snijder, eigenaar van Snijder&CO: ''Onze creaties hebben geen grenzen; de enige vereiste is dat ons werk een verhaal moet vertellen.''

De inspiratie halen de twee kunstzinnige behangartiesten uit vroeger eeuwen. ''We bouwen voort op de Nederlandse traditie van speciaal ontworpen 'panoramische' behangsoorten uit de 17e en 18e eeuw. Deze benadering is uniek in de binnenwereld'', aldus Jaap Snijder.



Snijder heeft een grafische achtergrond, Gimenes zat in het interieurdesign. Beiden kozen na verloop van jaren voor een bestaan als kunstschilder. Vanaf 2002 besloten ze samen te werken. “Ik maak figuratieve kunst, dat bijna tegen kitsch aan schuurt”, zegt Snijder. “Marcelo maakt abstracte kunst en gebruikt – mede door zijn Braziliaanse roots - heel andere kleuren en vormen dan ik. Wij zagen het beiden als uitdaging onze uiteenlopende stijlen samen te laten komen in kunstwerken.”


Behangartiesten Marcelo Gimenes en Jaap Snijder voor hun eigen creatie.

De gedetailleerde handgeschilderde achtergronden zijn op maat ontworpen en gemaakt. Ze zijn vervaardigd met watergedragen muurverf en non-woven papier en zorgen ervoor dat licht, kleuren, verdwijnpunten en andere details perfect passen in een prachtig kunstwerk. Een nieuwe generatie handgeschilderd behang met levendige kleuren en een matte uitstraling.

Gouden Eeuw
De Nederlandse Gouden Eeuw staat bekend om zijn schilders als Rembrandt, Vermeer en Rubens. Er is echter weinig bekend over met de hand geschilderde achtergronden uit die periode. Landschappen op papier schilderen was een typisch Hollandse ambacht. Tussen de 17e en de 18e eeuw moeten duizenden muren zijn bedekt met het handbeschilderd behang als een teken van luxe en rijkdom.

In de 17e eeuw was handgeschilderd behang een minder dure vervanging voor Tapestries (Gobelins). Een ander voordeel was dat klanten aangepaste wandbekleding konden bestellen en de grootte, stijl en het onderwerp van de decors konden kiezen.

Massaproductie
Tijdens het begin van de 18e eeuw werden handgeschilderde behangsels voor iedereen toegankelijk gemaakt. De Nederlanders hadden een tiental werkplekken en fabrieken die met de hand geschilderde behang op grote schaal produceerden. Minstens net zo omvangrijk als het bekende Delfts Blauw. In het begin van de 19e eeuw werd het met de hand geschilderde behang minder populair en moesten de fabrieken sluiten. Dit kwam vooral door een verminderde Nederlandse economie en de buitenlandse industriële revolutie, die gedrukte behang  aan de rol introduceerde.

Tegen het eind van de 20e eeuw werden grote herenhuizen en landgoederen verbouwd tot kantoren, ziekenhuizen of scholen. Het met de hand geschilderde (afneembare) behang werd als onpraktisch beschouwd en meestal verkocht aan buitenlandse kopers als kunstwerken. Het gevolg is dat er maar een paar behangsels in Nederland zijn overgebleven.

Oppakken
Ongeveer tweehonderd jaar later pakten de kunstenaars Marcelo Gimenes en Jaap Snijder van Snijder&CO deze 'verloren' ambacht weer op. "Nadat we overblijfselen van behangpapier in musea hadden onderzocht, besloten we met moderne materialen te werken. We wilden de oude behangsels niet kopiëren, maar voortbouwen op de Nederlandse traditie van op maat ontworpen landschapbehangsels.'' Elk ontwerp is volledig met de hand gemaakt en is geïnspireerd door de natuur. Met eindeloze passie schilderen ze bloemen, planten en vogels. Blad voor blad die tot mooie tuinen op papier leiden."

Nieuwe technieken
Ze werken niet met olieverf of de stenciltechniek van Chinees behang (Chinoiserie). "We gebruiken gewone muurverf, dit vereist een andere manier van werken, maar het creëert een geweldige sfeer met zijn heldere kleuren en matte uiterlijk".
Door samen te werken aan één ontwerp, mengen ze hun stijlen tot iets nieuws, zonder het decoratieve doel uit het oog te verliezen. Het behang moet altijd passen in de ruimte waarvoor het was bedoeld. Zo maken ze, net als de Nederlandse behangschilder Jurriaan Andriessen (1742-1819), eerst gedetailleerde schetsen en soms een schaalmodel voor de klant om een goed beeld van het eindproduct te geven.



Hoe zien jullie jezelf staan over bijvoorbeeld vijf jaar?
''Wij willen samen met historici verder onderzoek doen naar technieken uit de 18e eeuw en deze in praktijk brengen, zodat deze waarvolle informatie niet geheel verloren gaat. Door theoretische modellen daadwerkelijk opnieuw te schilderen krijgen wij nieuwe inzichten die ook vandaag de dag van pas kunnen komen in de architectuur, design en wetenschap. Inmiddels zijn wij samen met de Rijksoverheid al gestart met het in kaart brengen van deze oer-Hollandse ambacht.''

Positionering in de markt
Het gecreëerde behang van Marcelo Gimenes en Jaap Snijder is met name bedoeld voor het hogere segment. ''Ons handgeschilderd behang wordt voornamelijk afgenomen in de erfgoedsector, denk aan herenhuizen en buitenplaatsen. Wij verkopen ook losse panelen als behangkunst zodat ook het voor middensegment met een moderne woningen betaalbaar wordt. Daarnaast hebben wij ook onze gedrukte collecties die wij in eigen beheer verkopen.''

De behangkunstenaars sluiten af met de volgende uitspraak van Gerard de Lairesse: 'Wat kan een mensch meer vergenoegen, dan dat hy, zonder een voet uit zyne kamer te zetten, de geheele waereld doorwandelt'.

Meer informatie:
Snijder&CO
Koningsveldestraat 14
3037 VS Rotterdam
Tel: 06 141 91 226
info@snijder-co.nl 
www.snijder-co.nl