Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Jeroen van Veluw brengt met zijn lichtobject de industrie naar de menselijke wereld

Op de beurs OBJECT was ontwerper Jeroen van Veluw een van de exposanten. Hij stond daar met zijn project Hochöfen, waarvoor hij zwart gepoedercoate stalen buizen heeft gebruikt. "Hochöfen is ontstaan doordat ik mij aangetrokken voel tot industrie. Vaak door de onbereikbaarheid van industriële plekken. Een hoogoven is zo’n industriële omgeving; een soort kathedraal die respect afdwingt door zijn immensiteit, werkkracht en onbereikbaarheid."

"Het lijkt onmogelijk door de mens te zijn gemaakt", gaat hij verder. "De materialen, waar het fabrieksterrein uit opgebouwd is, zijn vaak hard, kil en koud, denk bijvoorbeeld aan staal en beton. Al deze elementen zorgen voor een afstandelijke houding tegenover de mens. Onbereikbaar, grauw en desolaat.
Hochöfen is een werkmeubel, waarbij ik deelelementen van een hoogoven heb vertaald naar een object dat menselijker en bereikbaarder is. Een lichtobject, geïnspireerd op hoogovens, om mee samen te leven en te werken. De industrie naar de menselijke wereld gebracht", vat Jeroen van Veluw het mooi samen.

Industriële architectuur en landschappen, historische gebeurtenissen, het leger en de ruimtevaart zijn sowieso onderwerpen die Jeroen inspireren. "Deze menselijke creaties probeer ik, op een eclectische manier, te vertalen naar objecten met een functie. Ik maak, deze onbereikbare en vaak verscholen creaties van de mens, persoonlijker, toegankelijker en tastbaar om ze op die manier te integreren in een menselijke omgeving. Op plekken variërend van thuis en werkplek tot restaurant, hotel en winkel, waar samen met mijn producten gewoond, gewerkt en geleefd kan worden.

Jeroen van Veluw is overigens lid van ZwartFrame, een Utrechts collectief bestaande uit drie makers in kunst en design. Naast Jeroen zijn dat Bart Schalekamp en Emilio Timp. Passie voor het maakproces en het materialiseren van ideeën bracht de drie op een organische manier bij elkaar en vormt de basis van onze samenwerking. "Als drie leden ondersteunen we elkaar in individuele processen en combineren we onze expertise in samenwerkingsprojecten. 

Meer informatie:
www.zwartframe.nl
www.jeroenvanveluw.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Instagram Facebook Rss Twitter LinkedIn

© Wonen360.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven