Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Inspiratie uit de architectuur

Primeur voor Belgische verlichtingsproducent

De nieuwe Oran is een primeur voor kreon. De verlichtingsproducent staat vooral bekend om haar strakke concepten en geometrische ontwerpen, maar deze keer gooiden de ontwerpers het over een andere boeg. Zonder de basisprincipes ‘eenheid in ontwerp, eenvoud in techniek en precisie in detail’ uit het oog te verliezen, kwam de eerste decoratieve lijn van kreon ter wereld

In line of pendant, met of zonder kap
De decoratieve kreon oran reeks bestaat uit gependelde armaturen en plafondarmaturen. De armaturen zijn er in het zwart of wit, of in pure materialen zoals brons. De peertjes zelf zijn in een mondgeblazen glazen versie beschikbaar in twee maten, rond- of kegelvormig, in een alabaster versie. In de pendelversie zijn er twee varianten, met of zonder kap.

Inspiratie uit de architectuur
Het design van kreon oran is gebaseerd op het architecturale principe van het plastisch getal. De basisvormen die uit die verhoudingenleer af te leiden zijn, vormen de bouwblokken van het ontwerp van deze nieuwe lijn van verlichtingsarmaturen. Uitgaan van het plastisch getal, betekent werken met ruimtelijke componenten. Dat staat in sterk contrast met de vroegere ontwerpprincipes van kreon, die werden toegepast in het vlak. Oran is met andere woorden een primeur, aangezien dit het eerste ontwerp is dat de ruimte wil claimen, en dat er dominant in aanwezig wil zijn. Dat uit zich zowel in verhoudingen als in afmetingen en materialisatie.

Inspiratie uit de natuur
Het ontwerpersteam heeft niet enkel inspiratie gehaald uit principes van menselijke makelij. Ook de natuur diende als voorbeeld voor deze eerste decoratieve lijn van kreon. Met haar geometrische patronen, gaat het kiezelskelet van het Venusmandje moeiteloos samen met de ontwerpprincipes van kreon. Het Venusmandje is een sponsachtige, die in de wateren rond Japan terug te vinden is. De diertjes, die tot 100 cm groot kunnen worden, zijn gestructureerd als een dunne vaasvormige cilinder. De manier waarop de spons geweven is, geeft het een stevigheid die ervoor zorgt dat het kleine wezen de diepe zee kan overleven. De ontwerpers gingen aan de slag met de vorm en de structuur van het Venusmandje, om zo tot de unieke vorm van de reflector binnenin het glas van de oran te komen.

Nieuwe technieken, oude ambachten
Die reflector wordt geprint met 3D-technieken. Een eenvoudig element wordt trapsgewijs groter herhaald, net zoals in de natuur. Zo ontstaat er een reflector die wel organisch gegroeid lijkt. De oran is met andere woorden gemaakt met de modernste technieken. Toch gaat het design harmonieus samen met een blik op het verleden. Het glas in de oran is namelijk handgeblazen, in de traditie van de oude ambachten. In de oran-lijn gaan artisanale technieken en moderne technologieën dus samen. Sterker nog, ze vullen elkaar aan tot een tijdloos ontwerp, dat zonder compromis uitstrekt naar het verleden en de toekomst.

De kreon oran lijn is te bestellen vanaf deze maand (februari) maar de pendelarmatuur hangt al sinds september boven de hoofden van gasten die willen proeven van de ‘Tastes of the World’ keuken van Tomorrowland in het MESA restaurant in Antwerpen.

Over kreon
Kreon is een toonaangevende lichtproducent, die kijkt naar verlichting met de blik van een architect. De minimalistische designerarmaturen van kreon geven ruimtes vorm met een spel van licht en schaduw. 

Naast verlichting biedt kreon ook audio- en ceiling-oplossingen aan, om ruimtes te verzorgen waarin je in alle comfort kan wonen.

Meer informatie:
Kreon
mailbox@kreon.com
www.kreon.com

Publicatiedatum: