Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verkrijgbaar vanaf mei 2019

Herintroductie van designstoel uit 1949

Het jaar 1949 was een belangrijk jaar voor de Deense ontwerper Børge Mogensen die op het speerpunt van een nieuw decennium een ​​nieuwe kant van zijn talent liet zien. Hij daagde vorm en materiaal uit bij het creëren van een aantal karakteristieke en expressieve meubelstukken. Een van de meest elegante voorbeelden is de sculpturale Contour Chair, die nu wordt toegevoegd aan Carl Hansen & Son‘s collectie designklassiekers.

Carl Hansen & Son presenteert een karakteristiek ontwerp van Børge Mogensen. De iconische en direct herkenbare Contour Chair werd voor het eerst getoond tijdens de Copenhagen Cabinetmakers’ Guild Furniture Exhibition in 1949. De fauteuil trok met zijn in vorm geperste gefineerde rugleuning veel aandacht. De stoel was een krachtige exponent van een compleet nieuw ontwerpidioom van Mogensen, die tot dan toe voornamelijk bekend was vanwege zijn eenvoudige, functionele benadering van design, geworteld in zijn sterke sociale geweten.

Met de Contour Chair onderbrak Mogensen zijn werk in massief hout om te experimenteren met in vorm geperst fineer. Dit materiaal en deze techniek opende nieuwe perspectieven voor experimentele stijl en design op dat moment. Net als een aantal van zijn tijdgenoten, werd Mogensen geïnspireerd door het Amerikaanse architectenduo Charles en Ray Eames en hun werk met fineer. 

Børge Mogensen‘s Contour Chair heeft een massief houten frame met schuine poten en een zitting van gebogen en naar achteren hellend fineer. De rugleuning, die de stoel zijn karakteristieke uiterlijk geeft, heeft een slank silhouet van in vorm geperst fineer met twee organisch gevormde uitsparingen, waardoor de rugleuning stevig aan de zitting kan worden bevestigd.

Dit experimentele ontwerp werd gepresenteerd in 1949, net voordat Mogensen zijn eigen onafhankelijke ontwerpkantoor vestigde. Het werd warm onthaald door critici vanwege het innovatieve en individuele uiterlijk, maar was geen onmiddellijk commercieel succes. De Contour Chair is alleen in kleine aantallen geproduceerd, waarvan sommige een thuis in Mogensen eigen woonkamer vonden. Maar samen met het Hunting-meubilair markeerde de stoel het begin van een nieuw tijdperk in Mogensen‘s creatieve carrière en nu wordt hij opnieuw in productie genomen door Carl Hansen & Son's fabriek in Gelsted op het Deense eiland Funen - een van de modernste meubelfabrieken in Europa.

"De herintroductie van de Contour Chair past perfect in de huidige trend voor sculpturale fauteuils. Tegelijkertijd heeft de stoel een iconische en tijdloos uiterlijk dat prachtig staat in zowel klassieke als moderne interieurs. Wij zijn daarom trots om een uniek en karakteristiek meubelstuk aan een nieuwe generatie voor te stellen, gemaakt door een meubelontwerper die bekend staat om zijn zeer persoonlijke en onderscheidende stijl", aldus Knud Erik Hansen.

Meer informatie;
Carl Hansen
www.carlhansen.com 

Publicatiedatum: