Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Drie dagen boordevol design

OBJECT Rotterdam start vandaag in monumentaal HAKA-gebouw

Een lang weekend, van 8 tot en met 10 februari, betrekt designbeurs OBJECT voor de tweede maal het modernistische HAKA-gebouw in Rotterdam. Met bijna 200 deelnemende ontwerpers, gevestigde namen, bekende labels en tientallen aanstormende talenten, belooft dit de grootste editie tot nu toe te worden.
Directeur Anne van der Zwaag: “OBJECT Rotterdam biedt de bezoeker elk jaar een nieuwe, zorgvuldig samengestelde en verrassende mix van designdisciplines, materialen, vormen en kleuren. Van kleine toegepaste ontwerpen tot grote autonome installaties.” Een veelzijdig aanbod, samengebracht in een indrukwekkende, industriële ambiance.

OBJECT Rotterdam heeft zich in de afgelopen zeven jaar geprofileerd als een interdisciplinair designplatform om design te kijken en te kopen. Gevestigde labels en jonge ontwerpers presenteren limited editions en unieke stukken uitgevoerd in uiteenlopende materialen zoals keramiek, hout, textiel en glas. De kruisbestuiving tussen designdisciplines (product, industrieel, architectuur, mode en grafisch) maakt de beurs tot een prikkelend geheel.

Wisselwerking
Deze editie toont OBJECT Rotterdam veel nieuwe producten en bijzondere samenwerkingen. Voor het eerst nemen designcollectief Envisions en het bedrijf Finsa deel, die gezamenlijk een karakteristieke ruimte op de eerste verdieping van het pand innemen. Lensvelt toont topontwerper Maarten Baas, design agency Tuttobene presenteert samen met Secoff en het Zuiderzeemuseum brengt een speciaal project met de bekende fotograaf Koos Breukel. Ook wordt er opvallend veel verlichting getoond: Ontwerpduo presenteert een intrigerende lichtinstallatie, de lampen van Alex Groot Jebbink spelen met schaduw en Arnout Visser brengt een nieuwe serie lichtobjecten. Liefhebbers van architectuur kunnen hun hart ophalen bij de bijzondere afgietsels van Nynke Koster en de miniatuur-architectuur van David Umemoto. Textiel is goed vertegenwoordigd in de ontwerpen van Aleksandra Gaca, Sonja Cabalt, Studio Petra Vonk en Roos Soetekouw en grafische vormgeving in het werk van Studio Kars + Boom, Conform Cox en aanstormend talent Jelmer Konjo. Ook meer autonome kunstenaars doen mee: Eveline Visser presenteert een serie reliëfs, Bram Ellens een reeks sculpturen en Victor de Bie komt eveneens met driedimensionaal werk. De deelnemers zijn zelf aanwezig om hun ontwerpen toe te lichten. Dat maakt het bezoek aan deze beurs vaak extra leuk.

Primeurs
OBJECT Rotterdam verwelkomt veel nieuwe deelnemers, zoals Forever Studio en Maison Deux, dat samenwerkt met ontwerper Lex Pott. Ook Vincent de Rijk, Annebet Philips en Rene Siebum doen voor het eerst mee. Evenals het multidisciplinaire bureau INAMATT en ontwerpstudio en woonwinkel Van Waay & Soetekouw. Het designlabel Vij5 is na een aantal jaren terug op de beurs alsook designduo’s Raw Color en Scheublin & Lindeman. Een must see dit jaar is het spectaculaire lichtkunstwerk van Peter Vink op de vijfde verdieping van het pand en hoog in het gebouw richt het Rotterdamse restaurant Ayla deze editie een speciale rooftop bar in. Andere nieuwkomers zijn, onder meer: Holyscrap, DRAAJ, Beton-Lab. Elk jaar biedt OBJECT een nieuwe lichting ontwerpers van verschillende designopleidingen een eerste podium. Maak kennis met het werk van Mirre Yayla Séur, Alexander van Bakel, Margherita Soldati, Emilie Bobek, Miguel Witzke Pereira, Babette Bervoets, Caroline Cotto, Rasmus Leseberg, Dominique Zwartelé, en vele anderen.



Designmekka
De beurs wordt opnieuw gehouden in het karakteristieke HAKA-gebouw, aan de rand het bruisende Vierhavensgebied. Het HAKA is in 1931 ontworpen door de architecten H.F. Mertens en J. Koeman in opdracht van de Coöperatieve Groothandelsvereniging De Handelskamer. Dudok Groep is eigenaar van het nog casco pand en biedt bezoekers een unieke kans om even binnen te kijken. Komend jaar wordt het HAKA gerestaureerd en ontwikkeld tot een levendig bedrijfsverzamelgebouw met horeca. Een must-see zijn de hoogste verdiepingen van het gebouw die dit jaar speciaal voor bezoekers worden opengesteld. Hier richt het bekende Rotterdamse restaurant Ayla een pop-up bar in. De karakteristieke glazen ruimtes op het dak bieden een fenomenaal uitzicht over het gebied en de omliggende designstudio’s. Vrijdag vindt er een professionals-programma plaats met atelierbezoeken aan onder andere Studio Roosegaarde, Wieki Somers, Richard Hutten, Sabine Marcelis en Atelier van Lieshout.

Speciale veiling
Op zondagmiddag wordt eenmalig een dertigtal bijzondere ontwerpen en ‘design experiences’ geveild in samenwerking met architect en designer Rolf Bruggink. De opbrengst van de veiling gaat in zijn geheel naar de bouw van een school in Senegal. Alle ingebrachte ontwerpen zijn tijdens de beurs al te zien en te koop. Onder andere Floris Hovers, Isaac Monté, Richard Hutten, Space Encounters, Wandschappen, Mischa van der Wekke en Studio Lizan Freijsen stellen een werk beschikbaar. Ook kan er geboden worden op overnachtingen in de Culture Campsite, de designhutten van De Voscheheugte, een portretserie van Jan Willem Kaldenbach en een dinner experience van Ayla.

De OBJECT Rotterdam vindt plaats in het HAKA-gebouw I Vierhavenstraat 38-42 I Vrijdag 8 tot en met zondag 10 februari 2019 I 11.00-19.00 uur

www.objectrotterdam.com

Publicatiedatum: