Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veiling van anonieme schetsen tot levensgrote prototypes en niet geproduceerd meubilair

Het Nieuwe Instituut en het collectief Dead Darlings houden op 10 februari in het kader van het tentoonstellingsprogramma Speculatief Design Archief een veiling van objecten uit de archieven van Nederlandse ontwerpers. Elke klap van de hamer bevestigt hoe uiteenlopend de waarde van een archiefstuk kan worden ingevuld.

Makers, archiefvormers en archiefbeheerders hebben zelf ‘bijna-’ of ‘net-niet-gearchiveerde’ objecten van zowel gevestigde namen als aanstormend talent uit het Nederlandse ontwerpveld aangedragen. Die verweesde stukken hebben hun rol gespeeld in de ontwikkeling van een designoeuvre, maar zijn gesneuveld dankzij het bekende motto kill your darlings. De veiling Dead Darlings #11 – Design voorziet ze van een nieuwe eigenaar, een nieuw ‘thuis'.

Met bijdragen uit de archieven van Alexander Marinus, Alexandre Humbert, Chris Rijk, Erika Emerén, Franziska Schulz, Gabriel Maher, Giorgos Gripeos, Hans Gremmen, Heleen Mineur, Helen Scarlett O’Neill / Harry Ross, Jessie Yingying Gong, Jing He & Guglielmo Poletti, Jon Ho, Joseph Miceli, Kai Reichert, Khurtova / Bourlanges, Kristine Hymøller, Lina Ozerkina, MacGuffin, Maisa Imamović, Mason Juday, Mathijs Labadie, Mayra Sérgio, Marc Trotereau & Merel Karhof, Michael Schoner, Mirre Yayla Séur, Moniker, Myrto Vratsanou, Noman Studio, Our Polite Society, Romy Yedidia, Ruben van der Scheer, Stefan Alber, Studio Harris Blondman, Toon Koehorst en Vanessa van Dam & Carlo Wijnands.

De veiling
De kavels, die variëren van schetsen en piepkleine materiaalproefjes tot levensgrote prototypes en nooit geproduceerd meubilair, worden anoniem aangeboden. Pas na afloop van de transactie krijgt een eventuele koper te horen wie de ‘darling’ in kwestie gemaakt heeft. Omdat de veilingen van Dead Darlings, die elementen uit de performancekunst en de tentoonstellingspraktijk verenigen, niet draaien om een zo groot mogelijke winst, begint het bieden bovendien al bij één euro.

De veiling is laagdrempelig, maar agendeert onder meer belangrijke vragen over waardetoekenning op de designmarkt. Het model van een veiling is in de context van het Speculatief Design Archief mede ingegeven door de vaststelling dat er in de bestaande formele infrastructuur voor veel ontwerparchieven geen plek lijkt te zijn. Daardoor komen ze mogelijk op de markt, raken ze vaak versnipperd en worden de afzonderlijke onderdelen ‘geadopteerd’ door particuliere verzamelaars.

Veiling Dead Darlings in het Speculatief Design Archief bij Het Nieuwe Instituut
10 februari 2019, 15.00-18.00 uur
Kijkdagen van 7-10 februari 2019

Meer informatie:
Speculatief design

Publicatiedatum: