Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tijdens IDS-beurs in Toronto

Nederlandse ontwerper Vogelzang laat bezoekers voelen en proeven

De Nederlandse ontwerpster Marije Vogelzang heeft op de IDS-beurs in Toronto namens het merk Ceasarstone een stellage onder de naam Seeds opgezet. Bezoekers maken aan de hand van audio-opnames een rondgang langs verschillende onderdelen, die onder tal van gekleurde linten verstopt zijn.

Volgens Vogelzang is de installatie gericht op gevoel. “Het is niet alleen maar bedoeld om naar te kijken. Creaties waar alleen maar naar kan worden gekeken zijn erg saai. Dat is ook de reden waarom ik voornamelijk met voedsel werk,” aldus Vogelzang, die de voedselafdeling van de Design Academy in Eindhoven leidt.

Een bezoeker die de Seeds-installatie ingaat, krijgt een koptelefoon en de keuze uit het eten van een van twee zaden. Als deze eenmaal is opgegeten, wordt via de koptelefoon een audiobestand afgespeeld dat aan het betreffende zaadje is gekoppeld. Bij elk onderdeel van de installatie is een nieuw bestand te horen, dat door sensoren automatisch wordt afgespeeld. De installatie geeft de levenscyclus van het zaadje weer. Zo kunnen bezoekers bij een fontein water drinken, om zo symbolisch het zaadje aan te moedigen om verder te groeien.

De verschillende ruimtes van de installatie zijn bedoeld om alle verschillende zintuigen te prikkelen. Bij een ruimte wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van de geur van vers brood. Een ander onderdeel benadrukt het gevoel van smaak door de bezoekers elkaar via gaten in een wand eten te laten voeren. “Het is een beetje enge, maar ook een erg fijne ervaring om uit anderman’s hand te eten of te laten eten. Dat is niet iets dat je normaal met vreemden doet. De wand zorgt ervoor dat je anoniem naar elkaar bent."

Ceasarstone, dat creaties van kwartssteen op de markt brengt, geeft elk jaar een andere ontwerper de opdracht om installaties voor verschillende evenementen te creëren. Bij de installaties worden verschillende producten van Ceararstone op originele wijze toegepast. Andere ontwerpers die op deze manier met Ceasarstone hebben samengewerkt zijn Tom Dixon, Snarkitecture, Jaime Hayón en Philippe Malouin.

Meer informatie: Marije Vogelzang

Bron: Dezeen