Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pas op 1 maart duidelijkheid of 25% importheffing wordt ingevoerd

Directeur Jan-Wout Hulstein van Asiades: "Veel orders naar Amerika staan on hold"

Het gaat niet goed met de Chinese export naar de Verenigde Staten. De economie kende daardoor in het afgelopen kwartaal de zwakste groei sinds 2009. Volgens ingewijden is de handelsoorlog die de volksrepubliek met Amerika uitvecht de hoofdoorzaak. Deze duurt nu al verschillende maanden. De twee landen hebben elkaar heffingen opgelegd die goed zijn voor honderden miljarden dollars aan goederenimport. Directeur Jan-Wout Hulstein uit Apeldoorn kan erover meepraten. Zijn bedrijf Asiades lijdt momenteel onder het conflict dat Donald Trump met zijn Chinese collega Xi Jinping heeft.

Directeur Jan-Wout Hulstein met en Chinese partner voor de fabriek.

Het Chinese bruto binnenlands product (bbp) groeide in het vierde kwartaal van 2018 met 6,4%. In Nederland zou dan de vlag uitgaan, maar niet in de op een na grootste economie ter wereld waar ze veel hogere groeicijfers meemaken. Over heel 2018 groeide de economie uiteindelijk met 'slechts' 6,6%, het laagste percentage in de afgelopen 28 jaar.
Het Chinese bedrijf Asiades van de Nederlander Jan-Wout Hulstein haalt 14% van de omzet uit Amerika. Tot 2019 gold een importheffing van 10%. Met ingang van het nieuwe jaar, dat inmiddels alweer ruim drie weken onderweg is, zou dat naar 25% worden opgetrokken, maar die beslissing is uitgesteld naar 1 maart. "Tot die tijd is er veel onduidelijkheid. Ik had liever gezien dat er al wel een beslissing was genomen, want dan weet je waar je aan toe bent. Op dit moment staan veel nieuwe plaatsingen en orders 'on hold' totdat er duidelijkheid is. Want mijn klanten willen niet opeens voor het voldongen feit komen te staan dat de gekochte producten flink duurder worden", legt Hulstein uit.
"Wij verkopen wel steeds meer producten in China. Er wordt enorm veel geld in de binnenlandse economie gepompt", voegt hij er nog aan toe.

Bij de meubelproductie zijn tussen de 400 en 1000 mensen betrokken.

Zesde generatie
Zijn zoon Kevin - de zesde generatie binnen de familie Hulstein die in de meubelen zit - runt het bedrijf in Hongkong. In Apeldoorn is de designafdeling en het verkoopkantoor Arocca BV te vinden met ook nog een showroom van 3000 m². Het bedrijf ontwerpt, ontwikkelt en produceert eet- en lounge meubilair. Arocca is verder verantwoordelijk voor de commerciële en creatieve aspecten van de beurzen waaraan Asiades deelneemt.
De ouders van Jan-Wout hadden een meubelzaak en van opa leerde hij het vak meubelmaker. Na in loondienst ervaring te hebben opgedaan met import van meubelen, startte hij in 1990 zijn eigen bedrijf Asiades. Op kleinschalig gebied maakte en ontwierp hij meubels. Dit viel in de smaak en de omzet groeide snel. Daarop werd besloten het ontwerpen wel te blijven doen, maar de productie via een joint venture uit te besteden in Indonesië en later ook China waar zoon Kevin meewerkt als meubelmaker en dagelijks in de fabriek te vinden is.

Asiades telt inmiddels vijf productiefaciliteiten in Azië.

Vijf productiefaciliteiten
Asiades is inmiddels uitgegroeid tot vijf productiefaciliteiten in Azië. Elke fabriek heeft zijn eigen productlijn of -type. Vier van de fabrieken zijn gevestigd in China; een bevindt zich in Surabaya, Indonesië. Het bedrijf heeft 60 vaste medewerkers in dienst en bij de totale meubelproductie zijn tussen de 400 en 1000 mensen betrokken.
De CEO van Asiades verneemt positieve berichten, dat de Amerikaanse president vooruitgang boekt in het maken van een handelsdeal met China. "Trump zei dat het heel goed met China en de handel gaat. Dus dat gaat de goede kant op", weet Jan-Wout Hulstein.



Lose-lose deal
Zoals (wellicht) bekend werd in december een wapenstilstand van negentig dagen gesloten. Tot 1 maart 2019 worden er geen nieuwe importheffingen opgelegd. Dezer maanden willen de betrokken partijen tot een akkoord te komen. Komt dat er niet, dan gaat het importtarief daadwerkelijk van 10 naar 25%.
Hulstein: "We leveren in Amerika aan retailers die tussen de tien en honderd winkels hebben. Zij plaatsen onze producten in alle filialen. Als die 10% erop blijft, dan loopt alles wel door. Maar stel dat het wel 25% wordt, dan zullen we samen tot een oplossing moeten komen. Dan wordt het een lose-lose deal", blikt hij vooruit. "Maar als ik vanuit mijn gevoel redeneer, dan wordt het zeker geen 25%, eerder een stuk lager."

Meer informatie:
Arocca
Laan van Ram 10
7324 BV Apeldoorn
+31 (0) 88 88 168 88
info@arocca.com
www.arocca.com

Asiades HK
20F / Drukkerij 
6 Duddell Street Central 
Hongkong 
info@asiades.com 
www.asiades.com