Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voorzitter Jacco Vonhof wil mkb beter op de kaart te zetten

Detailhandel gaat in 2019 uit van gematigde groei omzet en winst

Ondanks de gunstige economische ontwikkelingen zijn Nederlandse detaillisten relatief voorzichtig in hun verwachtingen voor 2019. Ze gaan nog wel uit van groei, maar die zal naar verwachting gematigd zijn in vergelijking met 2018. Dit blijkt uit het nieuwe SRA-rapport '2019 in Zicht, de verwachtingen van Nederlandse ondernemingen'.
De behoudende prognoses van de detaillisten komen voort uit de verdere groei van het onlinekanaal, de veranderende klantvraag en de toenemende concurrentie. De financiële gezondheid van bedrijven in de branche is gemiddeld licht achteruitgegaan.

Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland. FOTO MKB.NL

Ondernemers in de detailhandel gaan voor 2019 uit van een omzetstijging van gemiddeld 1,7%, ten opzichte van 10,6% voor het mkb als geheel. De winst zal naar verwachting met 2,1% toenemen. Dit cijfer blijft eveneens achter bij het mkb-gemiddelde (+9,3%).

Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, benadrukte tijdens de presentatie van het rapport het belang van het mkb en hij ziet het als zijn rol om het mkb met een sterke agenda beter op de kaart te zetten. ''Velen weten niet dat 99 procent van alle bedrijven klein of middelgroot is en al die bedrijven goed zijn voor zo'n 4,5 miljoen banen in ons land. En van die mkb-ondernemers doen de meesten gewoon zaken in Nederland.'' 

Lagere personeelskosten
Opvallend is verder dat de personeelskosten in de detailhandel in 2019 naar verwachting met ruim 2% zullen dalen. Daarmee is de branche een uitzondering, want onder meer de krappe arbeidsmarkt en technologische ontwikkelingen zorgen in alle andere speerbranches juist voor een stijging van de kosten voor het aantrekken en behouden van vakkundig personeel. Een mogelijke verklaring voor de verwachte lagere prognose in de detailhandel is dat er wordt gekeken naar een betere afstemming van de personele bezetting op de piekmomenten en afschaffing van weekendtoeslagen.

Nadruk op efficiënter werken
Wat betreft kansen ligt de nadruk ook in 2019 op efficiënter werken: circa 54% van de detaillisten uit het SRA-onderzoek zet hier het sterkst op in. Dit past bij wat wordt gezien als de grootste bedreiging: een tekort aan personeel (genoemd door 30% van de respondenten). Slechts 18% van de retailers ziet grote mogelijkheden in samenwerken en netwerken. Toch wordt het steeds belangrijker om kennis te delen, schaalgrootte te creëren en gezamenlijk investeringen te doen. Branche-experts verwachten dat de kloof tussen bedrijven die hiervoor openstaan en retailers die niet innoveren nog groter zal worden.

Financiële positie gaat licht achteruit
De financiële positie van de detailhandel is iets zwakker geworden en het aantal faillissementen in de branche is gestegen. Uit analyse van SRA-BiZ blijkt dat het deel van de detaillisten dat aan alle financiële verplichtingen kan voldoen, is gedaald van bijna 76% in 2017 naar 75,1% in 2018. Hiermee blijft de detailhandel achter bij het mkb-gemiddelde.
Ondanks de relatief zwakke kredietwaardigheid zijn detaillisten van plan om in 2019 opnieuw relatief fors te investeren. In de branche rekenen ondernemers op een toename van de investeringen met bijna 7%, ongeveer gelijk aan de groeiprognose van het voorgaande jaar. Ook de behoefte aan externe financiering neemt toe, maar iets minder sterk (+6,3%).

Het SRA-BiZ-rapport '2019 in Zicht, de verwachtingen van Nederlandse ondernemingen', bevat de belangrijkste financiële kengetallen en verwachtingen van het Nederlandse mkb. Het rapport is gebaseerd op een grootschalige cijferanalyse van 130.000 jaarrekeningen uit de SRA-Benchmarkdatabase, genaamd Branche in Zicht (BiZ), en op recent onderzoek onder 406 ondernemers, de Mkb-branchescan. De massa, validiteit en actualiteit van deze data zijn uniek.

Meer informatie:
www.sra.nl