Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
7 Ontwerpteams bogen zich over één specifieke vraag

Oude melkfabriek getransformeerd tot bruisend stadsgebied

Gebiedsontwikkelaar BPD gaat de oude Campina melkfabriek transformeren tot een nieuw bruisend stedelijk gebied in Eindhoven. Oude fabrieksmaterialen krijgen een nieuw leven. Om een bestemming te vinden voor de materialen die straks vrijkomen door demontage van een aantal oude fabrieken, schreef BPD met medewerking van New Horizon en Architectuurcentrum Eindhoven het ontwerpfestijn Campina Circulair uit en dit leverde verrassende ideeën op. 

Twee dagen lang hebben zeven ontwerpteams zich gebogen over de vraag op welke manier kunnen de materialen, die bij de sloop zijn vrijgekomen, een nieuw leven krijgen op het toekomstige Campina- terrein? De inzending Plug-In-Campina van Bygg Architecture, Studio Ivo Hulskamp en Studio Raphael Coutin kwam als winnaar uit de bus.

Het winnende idee van Bygg Architecture.

In het winnende plan wordt bijna de helft van alle isolatieplaten, plafondplaten, staal en ander materiaal gebruikt om bruggen te bouwen, die de oude en nieuwe gebouwen op het Campinaterrein verbinden. Op die bruggen komen platforms voor stadslandbouw, sport, horeca en groen.

“Wij willen een totale oplossing om de materialen uit gebouwen zo maximaal mogelijk een nieuwe plek geven”, vertelt Tim Kouthoofd van Bygg. “Met dit ontwerp is goed ingespeeld op de ambities voor dit gebied”, vindt Elisabeth Boersma, stadsontwikkelaar in het team BPDi. Samen met BPD-collega Timon van der Horst is zij bedenker van het ontwerpfestijn. “Gastvrijheid, aantrekkelijkheid en betrokkenheid zijn daarin belangrijk.” Tim: “Enerzijds wilden we een spannend ruimtelijk object toevoegen, anderzijds wilden we verbinding zoeken met sociale componenten. Mens en materiaal samenbrengen, zeg maar. We bereiken dit door de platforms alvast door de stad te verspreiden, waar we de lokale community's laten participeren in het ontwerpproces, voordat ze een plek krijgen op het Campinaterrein. Zo worden vooraf mensen van buiten bij het terrein betrokken."

De bouw van het Campinaterrein start pas in 2021, maar er gebeurt al van alles. Diverse ondernemers vestigen zich hier voor korte of lange termijn op het terrein om hun activiteiten te ontplooien. Tim: “Het geeft een doorkijk naar de toekomst: dit kan het straks zijn. Dat spreekt meer tot de verbeelding voor toekomstige gebruikers en bewoners.” Bovendien is er zo de komende tijd ruimte voor experimenteren. Elisabeth: “We willen samen met ontwerpers, bedrijven en gemeente een soort lerende arena’s opzetten waarin we kennis delen over circulaire gebiedsontwikkeling om zo naar een plek toe te werken waar mensen duurzaam en plezierig kunnen wonen, werken en leven.”
Begin 2019 volgen gesprekken over de haalbaarheid van het plan en de daadwerkelijke uitvoerbaarheid.

Meer informatie:
BPD
info@bpd.nl
www.bpd.nl