Gijs Buis, directeur van BINK Lampen:

''Wij zijn eerste dealer in Nederland die uitvinder van de verstelbare lamp heeft herontdekt''

Voor het bedrijf BINK Lampen begon het ooit allemaal met vintage lampen. "We zijn vanaf het begin vrij snel gegroeid ", blikt eigenaar en oprichter Gijs Buis terug. "We zagen geen toekomst in de verkoop van vintage lampen die we voornamelijk uit Duitsland (het voormalige Oostblok) en Frankrijk importeren. Het was leuk voor erbij, maar niet als hoofdverdienmodel. We keken verder en begonnen vervolgens openbare verlichting op te kopen, afkomstig uit Leiden. Deze verkochten we weer door.'' Momenteel werkt het in Leiden gevestigde bedrijf vooral met dealer- en importeerschappen. Letterlampen blijken anno 2019 erg in trek te zijn. Het bedrijf BINK
Bink Lampen richt zich niet alleen op de consument, maar ook op de zakelijke markt. Hier halen ze zelfs het meeste uit; voornamelijk de projectmarkt. ''Het is erg in trek om oude panden te kopen en die om te bouwen tot mooie loft. We voorzien veel projecten die geleid worden door architecten en interieurarchitecten van een mix tussen vintage lampen en originele modellen uit begin 20e eeuw die nog in alle RAL-kleuren te leveren zijn '', aldus Gijs. Het in Leiden gevestigde bedrijf zet haar lampen voornamelijk af in de de Benelux en Duitsland en heeft leveranciers uit 8 verschillende landen. BINK heeft momenteel drie vaste mensen in dienst. Daarnaast vullen ZZP'ers de bezetting aan, wanneer er veel werk op de planning staat. 

Midgard 
BINK is de eerste dealer in Nederland die de uitvinder van de verstelbare lamp heeft herontdekt. Deze lamp is nog steeds in productie, al sinds 1919 in Duitsland. Gijs: ''Kwaliteit van design en materiaal maakt dat Midgard zeker nog tot de mooiste modellen van de wereld behoort. Tegenwoordig ontbreekt het veelal aan tijd om het ontwerp te perfectioneren en aan geld voor de ideale materiaalkeuze. We zijn begonnen met BINK lampen omdat we geïnspireerd werden door ontwerpen uit begin 20e eeuw. Er zit een magisch tintje aan. Het was een tijdperk waarin mensen tijd konden besteden aan details en ontwerpen werden geproduceerd met de insteek om lang mee te gaan”.  

Midgard collectie

Het ontwerp van het unieke Midgard-armatuur is een doorgevoerd design van de bekende modellen no. 113 en no. 114 die in het Bauhaus werden toegepast. Midgard ontwikkelde, onder leiding van Curt Fisher het ontwerp van een modulair armatuur in de loop van het jaar 1920. Het doel was om aan alle mogelijke lichtbehoeften te voldoen in zowel privé als openbare setting.
Gijs: ''De armaturen zijn te definiëren door superieure functionaliteit, fantastisch vakmanschap en inventiviteit. De modulaire lampen van Midgard worden nog steeds gebouwd in de geest van haar uitvinder als een configureerbaar ontwerp.''Klanten kunnen kiezen tussen verschillende lengtes en soorten lampenkappen en kleuren volgens individuele wensen. Alle items van dit armatuur worden tot op de dag van vandaag vervaardigd met het originele gereedschap en de machines in Duitsland. Volgende week vindt een tentoonstelling in Keulen, Duitsland, plaats over ontstaan van Midgard.

Ontwikkelingen
Gijs: "BINK heeft sinds kort de handen ineengeslagen met een weergaloze professional die oude designs laat herleven en zelfs een nieuwe functie geeft door gebruik van oude en nieuwe materialen! One step beyond noemen we het aangezien het voor de puristen onder onze cliënten even wennen is om bijvoorbeeld een prachtig camerastatief gebruikt te zien worden als flexplek! Renoveren, hercirculatie met toevoegen van originele oude ingrediënten met nieuwe technieken als LED of stalen buizenframes. Sinds dit jaar is er dan ook een nieuwe afdeling in ons bedrijf: Industrial Re-Designs.'' 

Exclusieve Re-Design lampen

BINK's Purpose
Een one-stop-shop in design lampen uit begin 20e eeuw zijn. De beste service leveren en het beste product bouwen. Bijdragen aan de circulaire economie door tijdloos design een plek in de zon te geven.

Meer informatie:
Brink Lampen
+031 (0)613 633 971
Slachthuislaan 12
2316 DE Leiden 
info@binklampen.nl
www.industrieledesignlampen.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven