BNA: "Voor 2019 is hun verwachting relatief optimistisch

Architectenbureaus zien stijging bouwkosten, trage besluitvorming en tekort aan medewerkers

Na jaren ‘wederopbouwen’ na de crisis is de omzet van architectenbureaus in 2017 gegroeid met 6,6%. Voor 2019 verwachten zij een verdere groei van het aantal nieuwe opdrachten. De vraag naar woningen en kantoren is de voornaamste aanjager van deze groei in de architectenbranche. De investeringen in scholen, gezondheidszorg, sport en recreatie vertoonden echter een afname. Dat blijkt uit de BNA Benchmark Jaarcijfers 2017 en Conjunctuurmeting najaar 2018. De BNA roept overheden daarom op zich weer actiever op te stellen als opdrachtgever en regisseur bij maatschappelijke en ruimtelijke opgaven.BNA-directeur Fred Schoorl: “De grote behoefte aan woningen en kantoren zorgt voor groei bij architectenbureaus. Met het oog op de dalende publieke omzet en het belang van ruimtelijke kwaliteit bij opgaven als genoeg betaalbare woonruimte, klimaatadaptatie en energietransitie, roept de BNA het Rijk, provincies en lokale overheden op zich weer actiever op te stellen als opdrachtgever en regisseur. Er is nu regelmatig sprake van onnodige vertraging ten aanzien van bestemmingsplannen en de vergunningverlening. Een sterke markt vraagt om een sterke overheid als hoeder en aanjager van het ruimtelijke kwaliteit, veiligheid en gezondheid van de openbare ruimte en publieke gebouwen.”

Groei omzet en werkgelegenheid
De totale brancheomzet groeide in 2017 met 6.6% naar ongeveer € 996 miljoen. De branche biedt werk aan ongeveer 11.300 mensen. Zij zijn minder vaak parttime gaan werken, wat erop duidt dat de beschikbare capaciteit bij bureaus beter wordt benut en architecten weer vaker in voltijd werken.
Vooral de omzet uit woningen en kantoren is gestegen. Particulieren blijven de belangrijkste opdrachtgevers. Het bedrijfsleven komt op een tweede plaats. Ook het omzetaandeel van corporaties, projectontwikkelaars en particulieren nam toe. De omzet vanuit de overheid en de gezondheidszorg liet een daling zien.

Verdeling netto-omzet naar sector (in procenten).

Krappere arbeidsmarkt
De personeelskosten bij bureaus zijn toegenomen. Er is een opvallende groei te zien in het aandeel inhuurkrachten bij bureaus. Dit aandeel steeg in 2017 van 7% naar 14%. Redenen hiervoor zijn de noodzakelijke flexibiliteit bij projecten, de krapte op de arbeidsmarkt en het toegenomen aantal zzp-architecten. Deze ontwikkelingen leiden tot een stijging het gemiddelde honorarium van bureaus door opdrachtgevers.

Verwachtingen voor 2019
Voor het vierde kwartaal van 2018 zijn de prognoses van bureaus behoudend. Voor 2019 is hun verwachting relatief optimistisch. Een aanzienlijk aandeel van de bureaus verwacht een omzetstijging en een groei van aantal nieuwe opdrachten. Belemmeringen die zij daarbij ervaren zijn vooral de stijging van de bouwkosten, trage besluitvorming en een tekort aan medewerkers.

De BNA Benchmark Jaarcijfers 2017 geeft BNA leden inzicht in de gemiddelde omzet, kostenstructuur, bedrijfseconomische prestaties, deelmarkten, opdrachtgevers, leveringsvoorwaarden en contracten per bureaugrootte in 2017. De Benchmark Jaarcijfers bieden de mogelijkheid de marktontwikkelingen te volgen en uw bureau te vergelijken met andere bureaus. Zij kunnen aanleiding zijn om uw bureaustrategie aan te passen aan veranderende marktomstandigheden. Deelnemende bureaus krijgen de resultaten gratis. Deze zijn ook beschikbaar via de BNA Shop.

Bron: www.bna.nl

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.