Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Vervaardigd door Javaanse en Balinese ambachtslieden

Meubels gemaakt van 'het groene staal'

Het Nederlandse merk Fair Furniture lanceert nieuwe designs, gemaakt van Balinees bamboe. Deze nieuwe items, de Rib- en Daisy Barstoel, Rib- en Daisykruk en twee varianten van de Daisy Ottoman, zijn volledig ontwikkeld en geproduceerd in Ubud en gemaakt door de lokale ambachtslieden die al verschillende jaren bij Fair Furniture betrokken zijn. 

Joris van Balkom richtte Fair Furniture in 2012 op. Zijn droom was meubels ontwerpen en produceren met respect voor de mens. Na verschillende samenwerkingen met lokale werkplaatsen in Mexico startte Joris in 2016 een project in Bali, dat resulteerde in de Rotan Ubud Chair (2017) en nu in de nieuwe items van bamboe. 

Het groene staal: bamboe
“Tijdens mijn studie Tropische Bosbouw & Natuurbeheer leerde ik alles over duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Sindsdien is bamboe een van mijn favoriete materialen, vooral omdat het zo ongelooflijk sterk is. Het wordt niet voor niets ‘het groene staal’ genoemd. De nieuwe bamboe items in onze collectie, blijven dan ook ontzettend lang mooi, ook bij intensief gebruik”, aldus Joris van Balkom, oprichter van Fair Furniture.
Het bamboe dat de ambachtslieden in de Balinese werkplaats gebruiken is afkomstig uit de diepgroene bossen van Bangli, gelegen in het noordoostelijke deel van Bali. De ecologische footprint bij het inzetten van bamboe is het laagst van alle materialen die Fair Furniture in de collectie gebruikt.

Co-creatie met lokale ambachtslieden
Net als de rotan meubels van het merk, worden de items van bamboe in de omgeving van Ubud gemaakt, door het team van Javaanse en Balinese ambachtslieden dat al een aantal jaren bij Fair Furniture betrokken is. De ontwikkeling van de meubels is een co-creatie, waarbij intensief met de lokale teams samengewerkt wordt en waarbij Van Balkom volledig kan vertrouwen op hun kennis en ervaring. Waar de ambachtslieden uit Java vaak meer ervaring hebben met rotan, is juist bij bamboe de expertise van de Balinese medewerkers onmisbaar. Door gebruik te maken van lokale buig- en weef technieken, vervaardigen ze elk onderdeel van de bamboe meubels volledig met de hand, met respect voor het materiaal.

Meer informatie:
Fair Furniture
www.fairfurniture.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven