‘Het jaar 2018 lijkt in mineurstemming te eindigen’

Teleurstellende cijfers woonwinkels mede oorzaak negatieve stand economische barometer

In november is de stand van de economische barometer van de woonbranche licht verbeterd, maar blijft nog wel iets in het rood staan. De barometer sloot de afgelopen maand af op een stand van - 0,1, hetgeen een verbetering van 1,7 punt ten opzichte van oktober betekent. “De negatieve stand wordt met name veroorzaakt door teleurstellende cijfers over de weekomzetmutaties van woonwinkels en de ontwikkelingen op de woningmarkt”, meldt marktdata.nl.

38 procent van de woondetaillisten verwacht een omzetdaling.

De index van de weekomzetmutaties van woondetaillisten daalde de afgelopen maand met ruim vier punten. Deze deelindicator is daardoor in november uitgekomen op - 11,3. “Dat is de laagste stand sinds februari 2015. In de voorgaande twee maanden was er ook al sprake van een forse daling, waardoor het jaar in mineurstemming lijkt te eindigen. 26 procent van de woondetaillisten noteerde in november een toename van de weekomzet tegenover 38 procent een daling. Van de woondetaillisten verwacht 24 procent dat in de komende maand december de winkelomzet een stijging zal laten zien. 38 procent voorziet een omzetdaling. Daarmee is het optimisme voor de komende maand in de woondetailhandel verder afgenomen. Deze ontwikkeling is al het hele jaar gaande, maar versterkt de afgelopen maanden”, aldus marktdata.

Consumentenvertrouwen
De stemming onder consumenten is in november 2018 voor de vierde maand op rij minder positief dan een maand eerder, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen daalt 2 punten en komt uit op 13. Consumenten oordelen in november opnieuw minder positief over de economie. De deelindicator Economisch klimaat daalt van 28 naar 24. Zowel het oordeel over het afgelopen jaar als dat over de komende twaalf maanden was minder positief dan in oktober. De koopbereidheid neemt af in november. Deze deelindicator komt uit op 5, tegen 6 in oktober. Consumenten zijn iets minder positief over hun financiële situatie. Verder vindt men de tijd nog wel even gunstig voor het doen van grote aankopen.

Producentenvertrouwen
Het producentenvertrouwen industrie steeg in november 2018. Het vertrouwen ging van 5,9 in oktober naar 7,2 in november, aldus het CBS. Producenten in de industrie waren in november positiever over de verwachte bedrijvigheid dan een maand eerder. Het oordeel over de orderportefeuille en de voorraden gereed product verbeterde ook. De producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie waren in november voor de negende maand op rij het meest optimistisch.

Woningmarkt
Uit een voorlopige raming komt het aantal woningverkopen uit op 18.500 in oktober 2018. Dat is ruim 8% lager dan oktober 2017. “Dit is in lijn met het beeld over de eerste drie kwartalen. Hierbij was de jaar-op-jaar vergelijking over vrijwel de gehele periode negatief. De deelindicator over de woningmarkt komt uit op -9,2”, meldt marktdata.

De woonbranche economische barometer geeft een actueel beeld van het economisch klimaat in de woonbranche. De barometer is opgebouwd uit een aantal marktcijfers die sterk bepalend zijn voor de woonbranche, zoals het consumentenvertrouwen, producentenvertrouwen, indexcijfers over de woningmarkt en het indexcijfer van de weekomzetmutaties van woondetaillisten in Nederland. Het saldo van deze indexcijfers vormt de stand van de woonbranche economische barometer. Een negatieve stand van de barometer duidt op een krimpende markt. Staat de barometer boven de nullijn dan is er sprake van groei.

Marktdata.nl is de website van Van Es Marketing Services, het bureau voor onafhankelijk marktonderzoek en marketingadvies. Van Es Marketing Services publiceert regelmatig nieuwe onderzoeksrapporten.

Meer informatie:
www.marktdata.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.