"Als ik op reis ben staan alle zintuigen open"

Eta Delsing gaat voor ambachtelijkheid met individueel karakter en schoonheid

Eta Delsing heeft op Meesterlijk 2018 - de beurs voor design & ambacht die op 30 november en 1 en 2 december plaatsvond - haar producten gepresenteerd: textiel, kussens, tekeningen en olieschilderijen.
Een terugblik leert dat haar aandacht al tijdens haar klassieke coupeuse-opleiding uitging naar oude handwerktechnieken en antiek textiel. Een paar jaar geleden pakte ze haar liefde hiervoor weer op, met de bedoeling de schoonheid daarvan in een nieuwe context te laten zien. 

"Ik heb het nodig om altijd gefocust te zijn op mijn omgeving. Dan kan in Amsterdam zijn, maar in het bijzonder als ik op reis ben, alle zintuigen staan dan open en de opgedane informatie komt terug in mijn werk. Op reis door Rajasthan (India) is mijn zoektocht naar oude textiel pas echt begonnen", laat Eta weten.

Serie New York ‘waders’ drieluik gemengde techniek.

"Bij het verzamelen van oude materialen laat ik me puur door mijn gevoel leiden. De oneindige verscheidenheid op dit gebied daagt mij uit om eindeloos te combineren, op de tafels in mijn atelier ontstaan groepjes textiel, handwerk, fournituren en meer, die ik keer op keer, vaak met tussenpozen, herschik tot ik tevreden ben. Het samenspel in kleur, materiaal vorm en structuur bepalen in de serie ‘oudopnieuw’ de uiteindelijke ‘objects d’art décoratives’".

Oudopnieuw serie: naturel.

"Ik combineer dit handwerk uit het verleden met het kussen als drager. Het kussen krijgt een andere functie, geen ruggensteuntje maar een decoratief object om van te genieten, om te zien hoe mooi mensen vroeger hun kapotte meelzak stopten, de onregelmatigheid en kwaliteit van handgeweven linnen te ontdekken en je te verwonderen over de keer op keer wisselende motieven van de met de hand bewerkte kraplappen uit de klederdracht. Je krijgt waardering voor het geduld en de toewijding waarmee meisjes en vrouwen allerlei textiel en handwerk vervaardigden. Textiel in al haar vormen was vroeger een bezit, iets waar je trots op was", vervolgt Eta. 

Oudopnieuw serie: Varia.

"De klassieke vakopleiding voor tekenen en schilderen heeft ertoe bijgedragen dat ik me ontwikkeld heb tot een figuratief kunstenaar. Het maken van werk met oud textiel en handwerk als uitgangspunt heeft ertoe geleid dat ik een meer gevoelsmatige, associatieve werkwijze heb ontwikkeld die ik inmiddels ook in mijn tweedimensionale werk toepas. In mijn laatste serie ‘Connecting the unknown’ zie je dat mijn werk door deze nieuwe ervaringen een verandering heeft ondergaan. Mijn waarnemingen zijn nog steeds de basis van waaruit ik werk, daarnaast probeer ik nu facetten van deze waarnemingen die feitelijk niet direct iets met elkaar te maken hebben, maar in mijn beleving gevoelsmatig bij elkaar passen, zo met elkaar te verbinden dat er een nieuw beeld ontstaat". 

Het atelier van Eta Delsing is in een oude school in Amsterdam gevestigd.

Meer informatie:
Eta Delsing
etadelsing@planet.nl
www.etadelsing.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.