Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Meubelfabrikant krijgt boete van 42.000 euro

Meubelfabrikant Bauwens en de voormalige zaakvoerder Jan B. (82) zijn door de Belgische strafrechter veroordeeld voor vier arbeidsongevallen. Een werknemer van 22 jaar verloor bij een van de incidenten zijn rechterwijsvinger. In totaal zijn boetes opgelegd van 42.000 euro, waarvan 18.000 euro voorwaardelijk.

Een blik op de Brugse rechtbank.

De Beernemse meubelfabrikant, één van de grootste meubelfabrieken in België, en haar oud-woordvoerder Jan B. stonden in de Brugse rechtbank terecht voor vier ernstige arbeidsongevallen. Bij een van die ongevallen verloor een jonge Beernemnaar zijn rechterwijsvinger. In de twee maanden ervoor waren drie soortgelijke ongevallen gebeurd bij Bauwens. In alle gevallen ging het om een beschermkap die open stond terwijl de machine nog draaide.

Tegen Bauwens was een geldboete van 6.000 euro geëist, het bedrijf zou 18.000 euro moeten betalen. Daarnaast eiste de advocaat van de jongen die zijn wijsvinger verloor een voorlopige schadevergoeding van 15.000 euro en de aanstelling van een deskundige om de totale schade bij zijn cliënt in kaart te brengen.
Volgens de advocaat van het bedrijf hebben de slachtoffers de veiligheidsvoorschriften niet nageleefd. 

De rechter veroordeelde de oud-zaakvoerder tot een geldboete van 6.000 euro of een vervangende gevangenisstraf van drie maanden. Bauwens NV en de huidige overnemer Nordica kregen elk een geldboete opgelegd van 18.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

Bij Bauwens werken circa 170 mensen. De fabriek beslaat 75.000 vierkante meter. Het bedrijf maakt slaapkamermeubelen, dressoirs, zithoeken, relaxfauteuils etc. 

Bron: www.hln.be/nieuws/


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven