Ontwerper Gerard Schoone geïnspireerd door Legostenen:

"Ik dacht: je zou met lichtblokken zelf je eigen lamp moeten kunnen bouwen"

Gerard Schoone is breed actief als freelance fotograaf en productontwerper. Hij woont en werkt in Amsterdam. Met tientallen jaren ervaring heeft hij een verscheidenheid aan verlichtingsoplossingen én een grote lijn sieraden ontworpen en geproduceerd, zowel binnen als buiten Nederland. Voor Schoone Lights ontwerpt hij al sinds de jaren negentig verlichting.
Een van zijn eerste ideeën heeft geleid tot de Paternoster serie, een modulaire verlichtingslijn met talloze mogelijkheden. "Nadat ik mijn dochter met Lego zag spelen dacht ik, je zou met lichtblokken zelf je eigen lamp moeten kunnen bouwen." De basis van de Paternoster bestaat uit een lichtkap met ingebouwde LED, die geklemd wordt tussen twee RVS-staafjes, waarop laagspanning staat.

Na jarenlang werkzaam geweest te zijn in een laboratorium kreeg hij twee jaar geleden opnieuw de kans om ontwerpen te produceren. "Ik ontmoette toen Kees Kamper, een 3D ontwerper/printer. Ik besloot met hem samen te werken, omdat Kees een unieke 3D-print methode bedacht heeft, de zogenoemde ‘infill-only’ procedure. Deze manier van 3D-printen resulteert in een fraaie, bijna textiele structuur en is semi-transparant, wat voor lampenkapjes ideaal is." 

"3D-printen biedt bovendien het voordeel dat je makkelijk allerlei vormen van lichtkappen kan ontwerpen en produceren zonder daarvoor eerst een kostbare mal te hoeven maken." 
Inmiddels zijn er diverse 3D-modellen kapjes in meerdere kleuren verkrijgbaar die allemaal in het zelfde systeem passen. De mogelijkheid om ook logo’s op de kapjes te printen, biedt bijzondere toepassingen voor bedrijven.
Onze samenwerking heeft geleid tot een serie lampen variërend van een simpele tafellamp tot een complete modulaire roomdivider. Het motto van de Paternoster is ‘bouwen met licht’ en de klant kan zelf bouwen en zo zijn lamp samenstellen."

De Toorts is een staande lamp. De basis van de lamp is een 12V LED lamp met een E27 schroefdraad die past in een zelf geconstrueerde ‘fitting’ van RVS draad. De ijle constructie van de lamp heeft een minimalistische uitstraling. De flexibele armen van RVS vallen in een RVS buis en zijn in hoogte verstelbaar zijn. De lamp is in een carré opstelling en in een modulaire versie verkrijgbaar waarbij de vier armen in rij staan. Deze modules kunnen eventueel geschakeld worden.

De GeO is een lichtsculptuur die bestaat uit een ring en een vierkant. De ring valt in een vierkant waar het licht uitstraalt waardoor de ring verlicht wordt. De ring kan vrij bewegen in het vierkant zodat de lamp in vorm gevarieerd kan worden. De hoogte van de lamp varieert van 30 tot 90 cm en is verkrijgbaar in RVS, messing en Corten staal.

De verscheidenheid aan ontwerpen en de vernieuwende mogelijkheden om zelf lampen te bouwen zijn door het publiek enthousiast ontvangen. Vanaf december wordt Schoone Lights vertegenwoordigd door Bas Meijer van Ceipps interieur agentschappen. 

Meer informatie:
Schoone Lights
info@schoonelights.com
info@ceipps.nl
www.schoonelights.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.