Verwarmingstoestel bestaat volledig uit keramisch materiaal

"Na een uur stoken blijft de kachel nog acht uur stralingswarmte afgeven"

Gloed Tegelkachels bouwt kachels die authentiek zijn. Deze bestaan volledig uit keramisch materiaal, dat in staat is heel veel warmte op te slaan. "Hierdoor heb je met een tegelkachel een hele aangename en duurzame verwarmingsbron is huis", laat Hilde Dekkers van Gloed weten.

''Tegelkachels zijn ongeëvenaard in hun eenvoud, eerlijkheid en efficiëntie. Na een uur stoken, blijft de kachel gedurende acht uur stralingswarmte afgeven, net als de zon. Warmte die jezelf hebt gecreëerd, door in een ritme van tweemaal per dag een uur hout te verbranden.'' 

De verbranding is schoon door de ontstane hoge temperaturen in de keramische stookruimte. Door de lange keramische kanalen verdwijnt de warmte niet in de schoorsteen, maar trekt in de steenmassa.  Vervolgens wordt deze weer heel gelijkmatig weer afgestaan aan de ruimte gedurende vele uren.

Gloed bouwt de kachels volgens de regels van het ambacht, dat betekent dat de tegels weer in leem worden gezet. Alle gebruikte materialen zijn natuurlijk, zonder enige chemische toevoeging. De bouw is volledig handwerk.
Dit ambacht is in Nederland niet bekend, maar in landen om ons heen worden tegelkachels al van oudsher tot op de dag van vandaag zo gemaakt.
Hilde heeft het ambacht dan ook geleerd in Oostenrijk bij een Hafnermeister, zoals het beroep van ambachtelijk kachelbouwer daar genoemd wordt.

Wat de kachels van Gloed mede zo uniek maakt is het gebruik van antieke tegels om de kachels vorm te geven. Deze zijn vaak al 100 jaar geleden gemaakt, ook toen was dit volledig handwerk. 
De prachtige, meestal handgestoken patronen en de schitterende oude glazuren maken dat je met zo'n kachel ook een mooi stuk erfgoed in huis hebt.
De tegels hebben al een heel leven het hart van een huishouden gevormd en voor warmte in huis gezorgd. Dit rijke verleden is bijna voelbaar in de tegels.

Een tegelkachel is ook in een huis met kinderen heel goed te plaatsen.De zachte stralingswarmte van de kachel creëert een geruststellende sfeer in huis. De tegels worden wel heet, maar leiden bij aanraking niet tot brandplekken.

Als een klant op zoek is naar een manier om zijn huis te verwarmen zonder gas, dan is een tegelkachel in de woonkamer, in combinatie met bijvoorbeeld een (lucht)warmtepomp voor de overige vertrekken,ideaal. 
De prijs van zo'n kachel liggen gemiddeld tussen de 5000 en 7500 euro (inclusief opbouw ter plaatse).

Gloed is aanwezig tijdens de ambacht- en designbeurs Meesterlijk van 30 november tot 2 december in de Westergasfabriek in Amsterdam.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven