De periode van juli tot september bevestigt de trend dat de industrie van houtbewerkingsmachinefabrikanten, die in 2017 een sterke groei meemaakte, nu een consolidatiefase ingaat - deze trend was in de afgelopen maanden al te zien. De grote investeringen die zijn gedaan in het recente verleden, zowel in Italië als in het buitenland, hebben binnen de houtbewerkingsindustrie eindelijk gezorgd voor een vernieuwing van het machinepark. Dit betekent ook dat de behoefte aan verdere investeringen bij veel bedrijven nu afneemt.
Met dit in het achterhoofd moeten de laatste kwartaalcijfers, die werden samengesteld door het statistiekbureau van de Italiaanse vereniging Acimall, nu worden geïnterpreteerd. De gegevens tonen een algemene, lichte daling van de orders, hoewel de Italiaanse bedrijven flexibel blijven en op de binnenlandse markt een stijging in bestellingen hebben bewerkstelligd van 14,7 procent ten opzichte van 2017. De vraag uit het buitenland valt daarentegen negatief op: de bestellingen daalden met 10,9 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. In totaal resulteert dit in een daling van de bestellingen van 7,7 procent.
Het is opmerkelijk dat de omzet in het derde kwartaal, volgens de enquête van Acimall, met 12,2 procent gegroeid is ten opzichte van 2017 en daarmee een gezonde economie in de industrie laat zien.
Het aantal bestellingen is in vier maanden tijd gestegen, het tweede kwartaal toonde een stijging van 3,1 procent en het eerste kwartaal van 2018 een stijging van 3,4 procent. Sinds 1 januari zijn de prijzen met 0,5 procent gestegen.
Uit het kwaliteitsonderzoek blijkt dat 44 procent van de respondenten een positieve trend in de productie aangeeft voor de onderzochte periode. Hoewel veel ondernemers het hebben over een stagnatie, noteerde slechts twaalf procent van de respondenten een daling.
61 procent van de respondenten spreken van een stabiele werkgelegenheid; een lichte daling van zes procent in vergelijking met de beoordeling in het tweede kwartaal 2018. Het aandeel van de bedrijven met groeiende cijfers bleef met 33 procent gelijk en slechts 6 procent van de bedrijven moesten in de periode van april tot juni personeel laten gaan.
61 procent van de bedrijven had stabiele aandelen, tegenover een daling bij 22 procent en een toename bij de resterende 17 procent.
Als gevolg van de huidige "dip" kijken de Italianen ook enigszins sceptisch naar de toekomst: 17 procent van de respondenten gelooft, net als in het vorige kwartaal, in een stijging van de orders uit het buitenland, 56 in stabiliteit, en nog altijd 27 procent verwacht een verdere daling. Drie maanden eerder had men hier nog veel meer zelfvertrouwen.
Ook de situatie op de interne markt zorgt voor gemengde gevoelens. 67 procent van de ondervraagden verwacht dat hun orders stabiel zullen blijven – drie maanden eerder was dat nog 83 procent - en 27 procent verwacht een daling.
"Dit klimaat was te verwachten," zegt de algemeen directeur van Acimall, Dario Corbetta. "Er zijn duidelijk actuele thema's, zoals de onzekerheid over de politieke situatie in Italië en hoe de begroting uiteindelijk de economie zal beïnvloeden. Natuurlijk heeft de afwijzing van de geplande Italiaanse begroting door de EU gevolgen en heeft dat een negatief effect op het vertrouwen van de bedrijven. Desondanks beleven de houtbewerkingsindustrie en de meubelindustrie momenteel een zeer positieve fase. Echter, er zijn veel nog altijd onopgeloste problemen, met name de omvang van de ondernemingen, die vaak geen ontwikkelingsperspectief toestaan op internationaal niveau."
Bron: www.moebelfertigung.com