Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Nationaal Museum van Stockholm na vijf jaar renovatie heropend

Vijf Zweedse ontwerpers werken samen met 21 lokale meubelmakers

Het Nationaal Museum van Stockholm is na een renovatie van vijf jaar heropend. Het interieur van het museum is voorzien van meubelen die door hedendaagse ontwerpers zijn gecreëerd. Nadat het museum in 2013 voor renovatie werd gesloten, zijn veel ruimtes voor opslag en medewerkers opnieuw ingericht als publieke ruimtes. Op deze manier zijn onder andere een nieuw restaurant en een café binnen het museum geopend.Het instituut gaf aan vijf Zweedse ontwerpers in samenwerking met 21 lokale meubelmakers de opdracht om de nieuwe ruimte van meubelen te voorzien. Zodoende werden Gabriella Gustafson, Mattias Ståhlbom, Carina Seth Andersson, Stina Löfgren en Matti Klenell verantwoordelijk voor de creatie van 82 objecten voor het museum. De creaties variëren van meubelen en verlichting tot textiel en tafelgerei.

Het team van ontwerpers trok door Scandinavië voor onderzoek en inspiratie. Er werd onder andere gekeken naar traditionele meubelmaaktechnieken. Net zoals het museum bedoeld is om kunst zo breed mogelijk toegankelijk te maken, was de missie van de ontwerpers de vorm van een kunstproject. Het doel was om een groep ontwerpers de gelegenheid te geven samen te werken, materiaal en methodes te verkennen en zowel oude als nieuwe fabrikanten te ontdekken. De meubelen moesten bezoekers van het museum een indruk geven van het ontwerpproces.

De Atelier-stoel van TAF Studio is vernoemd naar de eetzaal van het Nationalmuseum. 

Gabriella Gustafson en Mattias Ståhlbom van TAF Studio ontwikkelden een houten eetstoel in samenwerking met de Finse meubelfabrikant Artek. De stoel heeft een minimaal ontwerp en weegt slechts 4 kilogram. Bij het ontwerp is inspiratie gehaald uit het werk van de Zweedse modernistische architect Sven Markelius, die aan het begin van de 20ste eeuw actief was.

Gemaakt van lagen van golvend multiplex, werden de Pile-lampen geïnspireerd door snoekvisnetten.

Matti Klenel was verantwoordelijk voor de verlichtingscollectie Pile. Het ontwerp van de lampen is ontleend aan visnetten. Pile is door het Zweedse merk Swedese gemaakt van golvende stukken multiplex, die cirkelvormig en vierkant gevormd zijn. Klenell werkte ook samen met het Zweedse merk Ateljé Lyktan om de verlichting te ontwerpen bij het nieuwe restaurant. De zogeheten Mela-lampen maken gebruik van aluminium schermen die aan een kronkelende metalen steel zijn bevestigd.

Offecct produceerde een tijdloze en elegante buisvormige sofa voor bezoekers van het Nationalmuseum.

Verder heeft Klenel in samenwerking met het meubelmerk Offecct een buisvormige sofa en met TAF Studio een barstoel gecreëerd. Andere nieuwe objecten in het museum zijn onder andere een decoratieve mobiel van Stinia Löfggren in samenwerking met de in Stockholm gevestigde speelgoedmaker JR Work Shop en glazen vazen van Carina Seth Andersson in samenwerking met het merk Skruf.

Bekijk hier alle foto's van dit project.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven