Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vloertegels, wandpanelen of andere interieurafwerkingen

Afgedankte kleding krijgt tweede leven als bouwmateriaal

Gebruikte kleding niet weggooien maar een tweede leven geven als bouwmateriaal. Daarvoor pleit Veena Sahajwalla van de universiteit van Nieuw-Zuid-Wales in Australië in een artikel op NewScientist.nl.
Anno 2018 wordt heel veel kleding weggegooid. Alleen al in Amerika levert dit jaarlijks 10 miljoen ton aan afval op. Bij de verbranding hiervan komen giftige chemicaliën en broeikasgassen vrij. Dit moet anders, vindt Sahajwalla, omdat deze waardevolle kledingvezels omgezet kunnen worden in nieuwe producten. Ze heeft dat zelf gedaan door kledingstukken uit inzamelbakken van goede doelen te halen. Nadat ze die van ritsen, knopen, gespen en dergelijke hadden ontdaan, liet ze de overblijfsel door de shredder gaan. Daarna behandelde ze het met een goedje om de verschillende vezels aan elkaar te plakken. Uiteindelijk persten ze het samen met behulp van warmte om zo stevige panelen te vormen die geschikt zijn als vloertegels, wandpanelen of andere interieurafwerkingen.

FOTO www.good-design.org

Lees het volledige artikel op:
www.newscientist.nl

Overigens wordt deze techniek ook al in Nederland toegepast. Het politiebureau en de meldkamer in aanbouw in Bergen op Zoom worden geïsoleerd met gerecyclede politie-uniformen.