Belgische meubelindustrie investeert bijna 52 miljoen euro in eerste helft van 2018

In het eerste semester van 2018 investeerde de Belgische meubelindustrie 51,9 miljoen euro. Dat is een toename van maar liefst 19,9% in vergelijking met dezelfde periode in 2017. De investeringen stegen in alle productgroepen met uitzondering van de deelsector kantoor- en winkelmeubelen.
De toename van de investeringen volgt op een jaar van lagere investeringen. Dit wijst erop dat de bedrijven een inhaalbeweging zijn gestart en zo ook hun vertrouwen in de toekomst bevestigen, zo is te lezen in de Conjunctuurnota 2018 van Fedustria, de Belgische federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie.

Blik op de voorjaarsvergadering van Fedustria. FOTO STUDIO DANN

De bezettingsgraad van de productiecapaciteit in de Belgische meubelindustrie lag in de eerste 6 maanden van 2018 net boven of rond de grens van 80%. Opvallend is de terugval eind 2017 tot 75%. Dit was de afgelopen drie jaar niet meer gebeurd.

Het aantal banen in de branche houdt vrij goed stand. De tewerkstelling in de Belgische meubelindustrie bedroeg 10.874 personen in 2017 verdeeld over 807 bedrijven. In vergelijking met 2016 betekent dit een lichte daling van het personeelsbestand met 200 personen. Voor het lopende jaar kan worden uitgegaan van een stabilisatie tot lichte daling van de tewerkstelling. Algemeen genomen houdt de tewerkstelling in de meubelsector toch goed stand.

Trendbreuk
Vanaf april 2017 heeft de meubelbranche meer dan een jaar lang een positief consumentenvertrouwen gekend op de Belgische markt. “Sinds juni 2018 is de trend echter weer negatief, al situeren we ons wel nog boven het Europese gemiddelde, dat ook een daling kent. De correlatie tussen een positief consumentenvertrouwen en goede verkopen in de meubelhandel is echter reeds enige tijd zoek, waardoor dit momenteel niet langer een goede graadmeter is voor de activiteit in de sector”, meldt het rapport.

Bestellingsniveau
Het bestellingsniveau daalt in de meubelhandel. Volgens de maandelijkse enquête van de Nationale Bank van België daalden de ontvangen bestellingen in de Belgische meubelhandel tijdens de eerste 8 maanden van 2018 gecumuleerd met 3,6%. “Heel opvallend is de daling met 19,3% van de bestellingen in de maand juli van 2018, nadat ook de maanden april en mei negatieve cijfers lieten optekenen. Het uitzonderlijk mooie weer heeft daar allicht een rol in gespeeld.”

Fedustria is de Belgische federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie. Deze vertegenwoordigt in België zo’n 1850 ondernemingen (waarvan meer dan 90% kmo’s zijn), die samen 38.240 directe jobs creëren en een omzet halen van 9,6 miljard euro, waarvan ca. 70% uit export. Afzonderlijk beschouwd is de Belgische meubelindustrie goed voor een omzet van 2,1 miljard euro en een tewerkstelling van om en bij de 11.000 personen.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven