Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onderzoek Natuur en Milieufederatie

Iets minder nachtlicht in steden en provincies

Eind deze maand is in het kader van de Nacht van de Nacht-campagne (de nacht dat de wintertijd ingaat) bepaald hoeveel licht er de laatste jaren omhoog gestraald is vanuit de grootste steden in Nederland. Dit in opdracht van de Natuur en Milieufederatie. Er zijn 50 steden rond half twee 's nachts onderzocht. De meetgegevens zijn afkomstig van de satelliet Suomi NPP die de afgelopen zes jaren het licht wat naar boven straalt gemeten heeft. Het meeste licht komt van openbare verlichting en reclameverlichting.  

Uit het onderzoek van de milieufederatie komt duidelijk naar voren dat de kassen in het westen en de grotere steden het meeste licht produceren. In de westerse wereld wordt een behoorlijke toename gezien van kunstmatige verlichting, wel 5% per jaar. De hoeveel licht dat de hemel in gestraald wordt, is ook aanzienlijk toegenomen. Hierdoor kunnen bijna geen sterren meer gezien worden bij een heldere nacht in de grotere steden. De autoriteiten doen er echter van alles aan om de negatieve kanten van verlichting en de vermindering van energie te veranderen. 

De resultaten van het onderzoek geven aan dat de toename van 5% licht per jaar gestopt is in steden. Ook de openbare verlichting groeit daar nog nauwelijks. 

Meer informatie over het onderzoek: www.milieufederatie.nl

Publicatiedatum: