Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Jan des Bouvrie in Spraakmakers op Radio1:

''Waarom recyclen als er mooie materialen bestaan?''

Afgelopen maandag was Jan des Bouvrie te gast in Spraakmakers op Radio1. Ghislaine Plag sprak met hem in verband met de Dutch Design Week, die momenteel in volle gang is in Eindhoven en waarvan Wonen360.nl komende maandag verslag doet. Nederland is volgens de bekende ontwerper het grootste designland van de wereld.  

Menig Nederlander is bekend met ontwerper Jan des Bouvrie. Hij heeft inmiddels twee scholen opgezet (ROC), met ruim vierhonderd leerlingen. Deze scholieren zijn het eerste jaar verplicht met de hand te tekenen. ''In het begin zijn ze vaak boos, maar later zijn ze hier blij mee. Het idee komt gelijk op papier. Dit is een heel belangrijke toekomst. We moeten nu al nadenken hoe de mensen later gaan wonen'', aldus Jan des Bouvrie. Het verschil met een computer zit hem in de impuls. 

Ghislaine vroeg de ontwerper wat hij vindt van de huidige hype: gerecyclede materialen. Jan maakt prachtige oude kasten, meubels en kantoren van oud hout. Zo ook ontwerper Piet Hein Eek. Voor de designer is dit een groot voorbeeld van materialen recyclen. 

De ontwerpen van Des Bouvrie staan bekend om hun strakke, witte en open uitstraling.

Des Bouvrie: ''In een interieur moet er gebruik gemaakt worden van mooie bestaande materialen. Ze willen zelfs huizen van gerecycled materiaal maken. Daar zie ik niet zoveel in. Er is genoeg wat van mooie materialen gemaakt kan worden, waarom gerecycled materiaal?  Ik heb honderd huizen van hout laten bouwen; deze hebben een mooie uitstraling. In gerecyclede huizen mist de uitstraling. De sfeer is het verschil. Als ik moet kiezen tussen een gerecycled huis van kunststof of hout hoef ik niet lang na te denken. Hout is zeer betaalbaar. Projecten kunnen binnen een paar weken opgezet worden. In mijn nieuwe ontwerpen is de gehele ruimte open, inclusief een veranda. Dit zijn de nieuwe ontwikkelingen die belangrijk zijn''.

De ontwerper vervolgt: ''In de huidige interieurs zie je veel bijzettafeltjes, geraniums en ander getuttemerul. Dit brengt geen sfeer. Sfeer zit in de mens zelf. Wat ik mooi vind: jonge, tweeverdieners streven naar een mooi, strak design. Het voordeel van een mooie open ruimte creëren is dat je eigen kleur, eigen kunst en smaak kunt toevoegen. De openheid zorgt voor het vele licht, dat moet de kern blijven.'' Jan heeft design wel betaalbaar gemaakt met de samenwerking die hij aan is gegaan met Gamma. 

Ghislaine vraagt Jan of er een speciale route gelopen moet worden op de DDW. Hij geeft aan dat je altijd bij de jongeren moet beginnen op de DDW. Tijdens dit event worden nieuwe producten ontwikkeld door middel van creatieve breinen. DDW duurt nog tot en met zondag 28 oktober

Bron: www.nporadio1.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven