Online meubelbedrijf schikt met ontwerper Piet Hein Eek

Forn is zich van geen kwaad bewust, maar volgens ontwerper Piet Hein Eek heeft het online meubelbedrijf wel degelijk inbreuk gepleegd op zijn auteursrecht door zijn eigenzinnige meubelen van steiger- en sloophout na te maken. Hij ontdekte de meubelstukken (twee tafels en een stoel) in een showroom in Zwolle en daagde eigenaar René Smit voor de rechter, zo meldt dagblad De Stentor. Uiteindelijk mondde het kort geding uit in een schikking, waarbij Smit de toezegging deed om nooit meer het werk van Piet Hein Eek na te zullen maken.

Een echte Piet Hein Eek: een karakteristieke 'afvaltafel'.

Het is niet de eerste keer dat Forn zich voor de rechter moest verantwoorden. Drie jaar geleden showde het bedrijf ook al een tafel en stoel die heel veel op een echte Eek leken. Volgens Smit, die naar eigen zeggen ter goeder trouw handelde, verkocht hij de tafel voor een Roemeense meubelmakerij. En de stoel, die ook op Eeks werk leek, stond er alleen maar ter inspiratie.
Hoe het ook zij, in 2015 tekende Smit een overeenkomst dat hij geen inbreuk meer zou maken op de rechten van Eek. Echter in de voorbije zomer ontdekte Eek opnieuw een kopie van hem, ditmaal een witte eettafel. Voor Smit reden, nadat hij een brief van de advocaat van Eek had gekregen, om de verkoop direct te staken. Niettemin is hij van mening dat er verschillen zijn tussen zijn tafel en die van Eek. Hoe het ook zij: Forn wilde het meubilair van Eek niet kopiëren en Eek wil dat zijn tafels en stoelen niet nagemaakt worden. Uiteindelijk zijn de twee tot een schikking gekomen.

Bron:
www.destentor.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven