Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

3D-zandprinter maakt betonnen plafond

Een licht betonnen plafond gemaakt van zand. Het is een van de innovaties die te zien is in een experimenteel robothuis gemaakt door de universiteit ETH Zürich. 

Het DFAB-huis, momenteel in aanbouw in Dübendorf (Zwitserland), maakt gebruik van vijf digitale bouwmethoden die nog nooit eerder in de architectuur zijn gebruikt met ‘Smart Slab’ als nieuwste toevoeging. Het plafond is zo berekend dat het de minimale hoeveelheid materiaal gebruikt die nodig is om hem dragend te maken, en weegt minder dan de helft van gebruikelijke betonnen platen.



Bij 3D-printen is een ingewikkeld ontwerp net zo makkelijk te produceren als een massief blok en ETH Zürich hoopt dat deze innovatie ervoor zal zorgen dat de bouwsector niet altijd maar dezelfde massieve plafonds blijft produceren. Het nadeel van traditionele productie is overmatig materiaalverbruik, wat dus ook een impact op het milieu heeft. 



De geometrische complexiteit van een component doet er bij 3D-printen niet toe en veroorzaakt geen extra kosten - de printer drukt gewoon af wat hem wordt opgedragen. Het Smart Slab plafond beslaat 80 vierkante meter tussen de begane grond en de eerste verdieping van het DFAB-huis. In totaal weegt het 15 ton, en het sierlijke, golvende ontwerp is op het dunste punt slechts 20 mm! Het werd ontwikkeld door een onderzoeksteam onder leiding van architect Benjamin Dillenburger, een assistent-professor in Digital Building Technologies aan de ETH Zürich.

Meer informatie:
ETH Zurich
Publicatiedatum: