Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Zinkende villa als reactie op moderne staat

Le Corbusier en zijn neef Pierre Jeanneret ontwierpen en bouwden Villa Savoye tussen 1928 en 1931. Het modernistische wonder was bedoeld om het Five Points-manifest van de inmiddels overleden architect te vertegenwoordigen, waarin de praktijk, esthetiek en intentie van de architectuur in twijfel werd getrokken door de moderniteit. Deze elementen en de associatie van het gebouw met de moderniteit wilde kunstenaar Asmund Havsteen-Mikkelsen door middel van zijn nieuwste werk 'Flooded Modernity' uitbeelden.


Het huis is misschien wel de meest iconische constructie binnen het architectonisch modernisme omdat het de vijf principes van New Architecture van Le Corbusier uitdrukt. Als een ruimteschip is het huis op aarde geland met de belofte van een nieuwe tijd voor een nieuwe mens, bevrijd van de geschiedenis en levend in een rationeel verlichte wereld. Het is nu 2018, en een van de meest onvoorspelbare en turbulente tijden die de wereld de recente geschiedenis heeft gezien. 

Havsteen-Mikkelsen liet Villa Savoye ‘stranden’ in Vejle Fjord, als reactie op onze moderne staat. De gebeurtenissen van de afgelopen jaren - de Brexit, de verkiezing van Trump, de inmenging van Poetin in democratische verkiezingen, rechtse radicalen in Europa - vinden plaats in en door de nieuwe digitale media, die de moderne noties van een moderniteit uitdagen. Een uitdaging door de vorming van nepnieuws, zeepbellen van particuliere informatie en het oplossen van de economische basis van de traditionele kritische nieuwsmedia. Het is echter niet alleen maar doem en ellende. Hoewel het werk absoluut bedoeld is als een kritiek op het heden, onderstreept het ook het belang van de toekomst en eert het de moderniteit.

Meer informatie:
Asmund Havsteen

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven