Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De productie in China nam af, maar wijst nog steeds op groei

De productie PMI van China voor april kwam grotendeels overeen met de verwachtingen en het aanhouden van nieuwe orders in de expansiefase en dat is een positief teken voor verder herstel van de industriële activiteit.

De productie PMI blijft erop wijzen dat het herstel van de industriële activiteit zal doorzetten in het tweede kwartaal. Zoals verwacht toonde de productie PMI van april, met 50,4, een lichte matiging ten opzichte van de sterke lezing van 50,8 in maart, maar bleef in het expansiegebied, wat aangeeft dat het herstel van de industriële activiteit zal voortzetten in het tweede kwartaal. Tot nu toe dit jaar is de kracht van de productie geconcentreerd in de tech- en auto-industrie, met een stijging van 40% op jaarbasis in de halfgeleiderproductie in het eerste kwartaal van 2024.

Foto: Dreamstime.com

In de PMI-publicatie van deze maand trokken de meeste subcategorieën zich enigszins terug. Maar de trends van vorige maand zetten door. Het belangrijkste is dat nieuwe orders (51,1) en nieuwe exportorders (50,6) in expansie bleven, wat aangeeft dat het herstel van de vraag, gezien in de publicatie van maart, geen eenmalige uitschieter was. De werkgelegenheid (48,0) veranderde weinig maar bleef voor de 14e opeenvolgende maand in krimp, aangezien er nog steeds een mismatch is tussen de vraag naar werk en het arbeidsaanbod.

Uitzonderingen hierop zijn de productiesubindex, die steeg naar 52,9 van 52,2, een 13-maanden-hoogtepunt bereikte, en een positief signaal gaf voor de industriële productiegegevens van april, evenals de inkoopprijsindex, die naar 54,0 sprong van 50,5, wat ook een 7-maanden hoogtepunt markeerde.

Per bedrijfsgrootte zagen experts de PMI boven de 50 voor alle bedrijfsgroottes. De PMI voor middelgrote ondernemingen bereikte een 14-maanden hoogtepunt van 50,7, terwijl die voor grote ondernemingen daalde naar een 5-maanden dieptepunt van 50,3.

De daling van de niet-productie PMI was opvallender, en daalde naar 51,2 van 53,0, miste de consensusverwachtingen en bereikte een 3-maanden dieptepunt. De niet-productie PMI schetst een minder rooskleurig beeld, met nieuwe zakelijke activiteiten (46,3) die voor de 12e opeenvolgende maand in krimp blijven, en een 16-maanden dieptepunt bereiken. De werkgelegenheid (47,2) verbeterde, maar bleef ook voor de 14e opeenvolgende maand in krimpgebied.

Na de primaire drijfveer voor economische groei in 2023 te zijn geweest, matigt de consumptieactiviteit in 2024 te midden van zwak consumentenvertrouwen en negatieve welvaartseffecten, en dit zal waarschijnlijk een grotere impact hebben op de dienstensector in China. Het opnemen van beleidsondersteuning voor de dienstensector in combinatie met bestaande plannen om de consumptie te stimuleren via de 'inruil'-programma's zou niet alleen een impuls geven aan de groei op korte termijn, maar zou ook ten goede komen aan China's langetermijn transitiedoelen.

Meer informatie:
ING
www.think.ing.com

Publicatiedatum: