Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Een Ikea-achtige lijn van biologisch afbreekbare ge-3D-printe meubel

28-jarige Zwollenaar realiseert zijn droom

Stel je eens voor: een huis vol ge-3D-printe stoelen, tafels en kasten. Meubels gemaakt van plantenresten of zelfs koeienmest. Klinkt als verre toekomstmuziek, toch? 'Uitvinder' Olivier Gossink uit Zwolle doet het. "Mijn drijfveer is om iets te doen wat nog nooit gedaan is", zegt hij in een interview met dagblad De Stentor.

Olivier Gossink (zie foto), een 28-jarige Zwollenaar, realiseert zijn droom van een Ikea-achtige lijn van volledig biologisch afbreekbare ge-3D-printe meubels in zijn bedrijfsruimte op industrieterrein Marslanden. Hij begon op een zolderkamertje met het bouwen van printers en heeft nu een professionele printer in zijn bedrijfsruimte staan.

Het proces omvat het laag voor laag printen van stoelen en tafels met behulp van een stalen constructie en een speciale 'deegmachine'. Gossink benadrukt dat het een arbeidsintensief proces is, maar zijn innovatie staat hoog op landelijke lijstjes van ondernemers.

Hoewel de interesse vanuit verschillende sectoren groot is, blijft Gossink voorzichtig en wil hij eerst zorgen dat alles goed werkt voordat hij grootschalig de markt betreedt. Zijn focus ligt op duurzaamheid en het gebruik van lokale grondstoffen, zoals plantenresten, aardappelzetmeel en soms koeienmest.

Hoewel automatisering een bedreiging vormt, gelooft Gossink dat 3D-printen een meerwaarde biedt vanwege de flexibiliteit en vormvrijheid. Hij hoopt dat zijn innovatie de standaard wordt in de meubelindustrie, maar beseft dat dit nog een lange weg te gaan heeft.

Gossink droomt van een mooi bedrijfspand aan het water, maar realiseert zich dat de volledige ontwikkeling van 3D-printen nog even op zich laat wachten. Met zijn mix van zonnebloemresten en aardappelzetmeel creƫert hij stevige en geurloze meubels, die hij beschouwt als een stap richting duurzaamheid in de meubelindustrie.

Bron: De Stentor

Publicatiedatum: