Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

FNV vindt het schandalig dat Eerste Kamer verhoging minimumloon tegenhoudt

De FNV vindt het schandalig dat de BBB in de Eerste Kamer de verhoging van het minimumloon tegenhoudt. "De beloftes van meer bestaanszekerheid zoals die gedaan werden tijdens de verkiezingscampagne blijken al bij de eerste de beste gelegenheid niets meer waard", zegt Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter van de FNV.

Hij vervolgt: "Dit is zeer teleurstellend. Dit betekent dat er voor de mensen met de slechtst betaalde banen niets extra's bijkomt. Dit betekent dat het geld dat gezinnen aan boodschappen hadden kunnen uitgeven nu terecht komt bij bedrijven die er hun winsten mee verhogen." De BBB maakte vandaag bekend tegen de verhoging van het minimumloon te stemmen in de Eerste Kamer, daarmee is een meerderheid voor de verhoging uit het zicht verdwenen.



Minimumloon en uitkeringen niet meegegroeid
Boufangacha: "We hebben de afgelopen tijd met succes campagne gevoerd voor een hoger minimumloon, maar we zijn er nog lang niet. Het minimumloon moet doorstijgen, en dat geldt ook voor de daaraan gekoppelde uitkeringen zoals de bijstand en de AOW. Ook die niet zijn meegegroeid met de rest van de lonen. Er is geen legitieme reden te verzinnen waarom in een steeds rijker land minimumloners en uitkeringsgerechtigden niet mee zouden mogen profiteren van de groeiende rijkdom."

Non-argumenten
Ook in deze discussie worden argumenten gebruikt die volgens de FNV al zijn weerlegd. Werkgevers kunnen deze verhoging prima betalen, als het wordt afgezet tegen de winsten die gemaakt worden. Voor grote bedrijven waar de meeste minimumloners in dienst zijn, kost deze verhoging 0.04% van hun winst, bij het MKB is dat 0.07% van de winst.

Strijdbaar
Boufangacha: "Onze leden worden alleen maar strijdbaarder van dit soort politieke besluiten en coalitie-spelletjes. Dat zullen we gaan merken aan de cao-tafels en overal in het land waar mensen voor een eerlijk minimumloon in actie willen komen, vinden ze de FNV aan hun zijde."

Bron: FNV

Publicatiedatum: