Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Milieu Centraal start campagne Koken met een stekker

Ferry Droppert van de DB Keukengroep: "Consument kiest vaak uit angst voor inductie"

Milieu Centraal heeft in samenwerking met 1800 keuken- en witgoedwinkels de campagne 'Koken met een stekker' gestart. Het doel hiervan is de voordelen van inductie onder de aandacht te brengen. 
Steeds meer mensen koken op inductie. Bijna de helft van de verkochte kookplaten is een inductiekookplaat. Dat is niet gek, want volgens ingewijden heeft koken op inductie de toekomst. Het is makkelijk, veilig en schoon.
Marketingmedewerker Ferry Droppert van de DB Keukengroep, met vestigingen in Sint-Annaland, Nunspeet, Goes, Rijssen, Kesteren en Haarlem, beaamt dat. "Maar ik heb wel het gevoel dat het te hard gaat. De consument kiest nu vaak uit angst voor inductie, terwijl er nog wel 10, 15 of misschien zelfs nog 20 jaar op gas kan worden gekookt. Exacte cijfers heb ik niet paraat, maar ik denk dat de verhouding verkoop inductie/gas binnen de DB Keukengroep ligt op 60/40, als het niet al 70/30 is", aldus Droppert. Zijn bedrijf doet overigens niet mee aan de campagne 'Koken met een stekker', maar draagt deze wel een warm hart toe.

In Nederland gaan we stap voor stap van het aardgas af. In sommige dorpen en wijken blijft er misschien een gasnet met groen gas, maar veel huizen zullen in de toekomst gasloos worden. Een inductieplaat werkt op stroom en is zuinig: een goed alternatief voor een gasfornuis. Koken op inductie lijkt veel op koken op gas: je kunt de temperatuur snel regelen. En het is ook veiliger dan gas: de kookplaat zelf wordt niet zo heet en er is geen vlam. Bovendien is een inductiekookplaat makkelijk schoon te maken. "Maar echte koks koken toch liever op gas, omdat je dan meer op gevoel kunt koken", weet Ferry Droppert.

"Veel mensen kiezen voor inductie omdat het een aantal voordelen heeft", laat een woordvoerder van Milieu Centraal weten. "De temperatuur kan snel en goed worden geregeld, waardoor het op koken op gas lijkt.
De kookplaat zelf wordt niet heet en de plek waar de pan staat (kookzone) koelt snel af als de pan er wordt afgehaald. De kookzones reageren alleen als er een pan op staat. Wordt de kookplaat of een kookzone per ongeluk aangezet zonder pan, dan wordt hij dus niet heet. Er zijn geen vlammen en dus ook geen verbrandingsgassen: de lucht in de keuken is daardoor schoner. Verder is er niet het risico dat het gas per ongeluk aan blijft staan. En eten dat naast de pan belandt, brandt niet snel in. Ten slotte is de kookplaat heel makkelijk schoon te maken met een doekje met afwasmiddel", aldus Milieu Centraal. 

Van de elektrische kookplaten is een inductieplaat het zuinigst: die gebruikt 175 kWh per jaar. Een keramische kookplaat maakt zo’n 30 procent meer op: ongeveer 225 kWh per jaar. Een ‘gewone’ elektrische kookplaat van gietijzer verbruikt 260 kWh per jaar. Bij koken op gas wordt gemiddeld 37 m3 gas per jaar verbruikt. Er is nu nog weinig verschil in CO2-uitstoot tussen een gaskookplaat en inductie kookplaat. Dat komt doordat de stroom voor de inductieplaat vooral nog van aardgas en steenkolen komt (grijze stroom). Maar de stroom zal in de toekomst groener worden, en dan wint de inductieplaat het. Als alle pitten van de inductieplaat gebruikt worden, gaat er veel stroom naartoe. Daarom moet er een aparte stroomdraad komen van de meterkast naar de inductiekookplaat, en een speciaal stopcontact voor de perilex-stekker van de kookplaat. Bovendien neemt de kookplaat 2 groepen in de meterkast in beslag (bij een grote kookplaat zelfs 3 groepen). 

Meer informatie:
Milieu Centraal
www.milieucentraal.nl

Publicatiedatum: